Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Diviaky si prisvojili dvor, rodina sa bojí vychádzať
Zdielať na

Diviaky si prisvojili dvor, rodina sa bojí vychádzať

Archívna reportáž

OVČIARSKO / V dedine Ovčiarsko žije rodina, ktorá večer vôbec nevychádza z domu. Každý deň ich totiž navštívia zvieratá, ktoré si toto miesto mimoriadne obľúbili. Diviaky sa tu dokonca zvyknú aj vykúpať.

Zvieratá prídu priamo na tento dvor, večer, čo večer, so železnou pravidelnosťou. "V podstate už o trištvrte na deväť ich môžete sledovať, ako vychádzajú z trávy a idú smerom hore k susedovi. V nočných hodinách prichádzajú priamo sem, na záhradu," hovorí Jana Hazdová, obyvateľka Ovčiarska.

A verte tomu, že sú to veľmi nepríjemné návštevy. Diviaky tu našli svoj druhý domov a podľa toho sa aj správajú. Keď sa zotmie, všetko im tu patrí. Domáci psík Dena nemá v tomto čase žiadnu šancu pobehať si po dvore. "Tu boli len malé diviaky a stará diviačica bola za plotom, tak sme pustili psíka a normálne ten malý diviak sa doňho pustil," hovorí Jana Hazdová.

Ničia všetko, čo im príde pod rypák. Chutili im zrelé jahody, ktoré zožrali. Už viackrát poškodili plot. Diviaky sa tu rozhodne nenudia. "Vzadu máme starú vaňu zapustenú do zeme, rastú tam lekná a stará diviačica tam chodí s mladými a veselo sa kúpu," opisuje Jana Hazdová.  Podľa poľovníkov ide o starý známy problém. Ľudia vyhnali diviačiu zver z hôr, a preto si hľadá potravu v okolí domov.

"Nesmierny tlak civilizácie na prírodu, takže stráca plachosť," komentuje to Peter Marčulinec, predseda obvodnej poľovníckej komory v Žiline. Poľovníci zdôrazňujú, že majú v tomto revíri na tento rok naplánovaný intenzívny lov diviačej zveri. No zároveň upozorňujú na to, že problém s diviakmi tak skoro nevymizne.

Strata prirodzeného životného priestoru dostáva divú zver aj ľudí do nečakaného stretu:

Súvisiace články