Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci zdolali obávaný El Capitan. Na stene spali, jedli a dokonca aj zachraňovali
Zdielať na

Slováci zdolali obávaný El Capitan. Na stene spali, jedli a dokonca aj zachraňovali

BRATISLAVA / Keď sa povie kapitán, človek si predstaví väčšinou človeka s kapitánskymi výložkami veliaceho iným ľuďom. Existuje ale kapitán, ktorý nemusí kričať, aby vás postavil do pozoru. Hovoria mu El Capitan a je to horolezecká výzva pre tých najlepších, ku ktorým sa teraz zaradili aj dvaja Slováci.

Kilometer vysoká stena predstavuje akýsi Everest pre skalolezcov v Yosemitskom národnom parku v USA. "Prvý dojem bol veľmi pekný. Kopec ľudí sa na tú stenu pozerá," uviedol Erik Rabatin, záchranár a horolezec. 

Pri lezení sa vyskytli aj ťažkosti, prvé dĺžky trvali dlhšie ako predpokladali, preto prišli aj pochybnosti. "Tých prvých šesť dĺžok z tej kopy ľudí zlaní asi 60 percent. Vtedy totiž zistia, že nie sú zohratí lezecky alebo na to nemajú," dodal Rabatin. 

Slovenskí horolezci liezli 10 hodín denne. Spali v stene a výstavba vaku sa odohrávala stovky metrov nad zemou. "Rozbaliť spacáky, jedlo, navariť si a spať, a vstávať ráno o piatej," povedal horolezec. Počas ich pobytu si El Capitan vzal dve obete a zachraňovali aj Erik a Kubo. "Niekto kričal o pomoc, tak sme im zakričali spätne, sľúbili sme im, že im pomôžeme, tak sme začali zlaňovať," dodal Rabatin. 

Dvaja slovenskí skalolezci to dokázali a dostali sa až na vrchol. Podarilo sa im to, čo sa mnohým nepodarí. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články