Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Knižné novinky nielen pre dospelých. Tieto tipy vám spríjemnia horúce dni
Zdielať na

Knižné novinky nielen pre dospelých. Tieto tipy vám spríjemnia horúce dni

BRATISLAVA / Spomeniete si ešte na vinylové platne, magnetofónové pásky, osmičkové kamery, či klasické fotoaparáty s filmom? Technologický pokrok je neuveriteľný, a to staré veľmi rýchlo ustupuje tomu novému. Až na jednu výnimku. Klasické knihy odolávajú všetkému. Sú tu síce rôzne čítačky, ale absolútna väčšina kníh stále vychádza v pôvodnej podobe. A to aj úplné novinky.

Literárny publicita Milan Buno to vie potvrdiť aj takpovediac fyzicky. Predstavil totiž niekoľko knižných noviniek v tlačenej forme, nie v elektronickej, ako je to poslednú dobu trendom. Kým predstavil nové knižné tipy, zaujímalo nás, či existujú aj knihy, ktoré sú len v elektronickej podobe. "Samozrejme je ich veľa, pretože sú vydavateľstvá, ktoré vydávajú knihy už len v elektronickej podobe. Dôvodom sú náklady, v elektronickej je to predsa lacnejšie. Čoraz menej vychádzajú v klasickej podobe a viac v audio či elektronickej," uviedol. 

Deviaty hrob

Severské krimi od autora Stefana Anhema, ktorý napísal aj bestseller Obeť bez tváre. Hlavnou postavou je rovnako ako v spomínanom bestsellery detektív Fabian Risk. Dej sa odohráva v 90. rokoch na Blízkom Východe a postupne sa dostaneme už po pár stranách do Švédska. Minister spravodlivosti po drsnej debate opúšťa parlament. Použije zadný východ, aby sa vyhol čakajúcim novinárom. Nikdy však nedorazí k autu, ktoré ho čaká len kúsok odtiaľ. Fabiana Riska povolajú, aby v tichosti vyšetril zmiznutie ministra spravodlivosti. Príbeh sa ale čoraz viac zamotáva a detektív zisťuje, že mocní dávajú prednosť tomu, aby sa všetko ututlalo a pravda nikdy nevyšla najavo.

Outsider

Autorom tohto právnického thrileru je Anthony Franze. Je to prvá kniha v slovenčine. Sám autor je právnikom a pozná zákulisie Najvyššieho súdu, kľučky advokátov a obhajcov. Napísal skvelý príbeh. Outsiderom je mladík hispánskeho pôvodu, ktorý sa musí pretĺkať životom. Je veľmi šikovný a inteligentný, dostane sa až za asistenta sudcu Najvyššieho súdu. V príbehu sa dostane do vyšetrovania prípadu FBI, kedy stopy sériového vraha vedú práve, až na ten Najvyšší súd.  

Tetovač z Auschwitzu

Skutočný príbeh, román, napísaný podľa dvoch slovenských Židov Laleho a Gity Sokolovcov. Autorkou príbehu je austrálska spisovateľka Heather Morrisová. Obaja prežili brutálny koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau. Po vojne utiekli práve do Austrálie, aby našli nový život. Spisovateľka sa k nim dostala úplnou náhodou a zaujal ju ich príbeh. Muž bol tetovačom, ktorý tetoval čísla väzňom, ktorých nacisti pustili po selekcii. Jedného dňa sa v rade na tetovanie vyskytlo vystrašené a roztrasené mladé dievča.  Pre Laleho sa stala láskou na prvý pohľad. Zaumienil si, že popri vlastnom prežití urobí všetko pre to, aby prežila aj Gita. Autorka príbeh vydala po napísaní scenára, po 12 rokoch. 

Psia cesta

Kniha je voľné pokračovanie veľmi úspešného príbehu - bestselleru Psia duša. Príbeh je opäť o psovi, kamarátovi, ktorý sa prevteľuje do rôznych iných psov a má iných pánov. Pomáha im. Pre milovníkov chlpatých psíkov- chlpáčikov, je to znova dojímavý a silný príbeh. Knižka je hlavne určená práve týmto milovníkom bez ohľadu na vek. Je pre mladých, mužov aj ženy. Autorom príbehu je W. Bruce Cameron. 

Hodina človečiny

Kniha Borisa Filana. Výber približne 33 filanoviek - drobných fejtónov, úvah, poviedok o tom, čo on zažil a videl. Jeho písanie je vždy pútavé a zaujímavé. Bežné veci vie podať vždy inak, ako by to čitateľ očakával. Filanovi v hlave rozkvitli čudné úvahy o Ľudovítovi Štúrovi aj nádherné stretnutia vo vlakoch plných vášní a neuveriteľná história slovenských drotárov. Mnohé príbehy v knihe sú aperitívne a vyvolávajú podobné spomienky.  Kniha je pokračovanie série Zabíjačka a iné rozkoše a Po vtákoch. 

Spiš

Publikácia o regióne, ktorý sa zaraďuje medzi jeden z najkrajších na Slovensku. Kniha slúži ako turistický sprievodca. "Plnofarebná kniha plná rád, mapiek, obrázkov, turistických trás," opísal obsah knihy literárny  publicita Buno.  Kto miluje Spiš alebo chce ho spoznať - prírodu, parky a pamiatky, je táto kniha pre neho skvelou voľbou. 

Všestranný Raffael 

Luxusná knižnica sa rozrástla o ďalšiu unikátnu knihu. Exkluzívne ručne viazané vydanie Všestranný Raffael v limitovanej edícii iba 250 kusov. "Raffael v dejinách umenia jedinečne ovláda všetky dokonalosti a jeho génius žiari medzi všetkými vďaka tejto podivuhodnej všestrannosti," povedal svojho času Johann David Passavant.

Pozrite si archívnu reportáž o ďalších knižných tipoch:

 

Súvisiace články