Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Registračné pokladnice podnikateľov budú pod neustálou online kontrolou
Zdielať na

Registračné pokladnice podnikateľov budú pod neustálou online kontrolou

BRATISLAVA / Daniari si opäť detailnejšie posvietia na slovenských podnikateľov. Už o desať mesiacov sa totiž prví z nich budú musieť zapojiť do projektu s názvom eKasa. Svoje registračné pokladnice pripoja na server Finančnej správy, ktorá bude vedieť všetko o transakciách, ktoré blokujú zákazníkom.

Jedna vec je čo sa blokuje a na čom sa zarába a druhá, z čoho by sa mali platiť dane. Finančná správa chce aj týmto spôsobom zamedziť daňovým únikom a prinútiť podnikateľov hrať férovú hru. Kým v súčasnosti musia kontrolóri registračné pokladnice preverovať fyzicky, po novom im budú všetky informácie tiecť automaticky na na príslušný server.

Ako prví sa do systému od apríla budúceho roka zapoja hotely, reštaurácie, kaviarne a čerpacie stanice. O tri mesiace neskôr pribudnú aj služby a maloobchod. "Na jednej strane sa podnikateľom zvýšia náklady na internet, ak v súčasnosti ešte nemajú zapojený internet. Na druhej strane im aj odpadnú administratívne náklady, pretože nebudú povinný viesť knihu elektronickej pokladnice, alebo robiť dennú uzávierku," tvrdí daňová a odvodová expertka Alica Orda Oravcová.

"Tie náklady by sa mali znížiť, hlavne kvôli tomu, že podnikatelia by mali ušetriť na servise pokladníc, teda na samotných servisných poplatkoch. Tie odhadované výnosy, teda úspory na strane podnikateľov mámme vyčíslené na približne 56 eur na rok na jednu pokladnicu," potvrdila hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová.

Náklady štátu na zavedenie tohto systému odhadujú na približne 18 miliónov eur. Tie by sa však mali vrátiť už v prvom roku fungovania a to hneď niekoľko násobne.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy