Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Afrika sa trhá na kusy. Na vine je aj Mesiac
Zdielať na

Afrika sa trhá na kusy. Na vine je aj Mesiac

BRATISLAVA / Len nedávno obyvateľov Kene na africkom kontinente vystrašil úkaz ako z katastrofického filmu. V juhozápadnej časti sa náhle roztrhla zem a vytvorila niekoľko kilometrov dlhú a desiatky metrov hlbokú prasklinu. Podľa vedcov to súvisí s trhaním územia Afriky na dve časti, a to je zas súčasťou presúvania sa celých kontinentov na našej Zemi.

Možno by ste sa čudovali, že pevná zem pod našimi nohami vlastne nie je až taká pevná, ako by sa zdalo. Skôr pripomína ľadové kryhy, ktoré plávajú po hladine vody. "V skutočnosti aj pláva. V mieste dotyku s tým plášťom, kde už máme tú magmu, roztavené horniny, dochádza k tomu, že tá krehkejšia časť ako keby plávala," povedal Ján Madarás z Ústavu vied o Zemi SAV. 

Zemské kontinenty takto plávajú už od nepamäti. Ide síce o priemerne necelé milimetre ročne, posun ale nie je vždy plynulý, môže byť aj skokový. "Hlavným motorom pohybu kontinentov je takzvaná konvekčná láva," povedal Madarás. Tá pod povrchom prúdi podobne ako voda v rýchlovarnej kanvici. Ďalšími motormi sú rotácia Zeme a na počudovanie aj Mesiac na oblohe.

V súčasnosti je posun kontinentov najviac viditeľný v Afrike, ktorá sa trhá na dve časti. "Celý africký rift, ktorý sa ťahá od Izraela, cez Mŕtve more, Červené more, do Etiópie, do východnej Afriky a cez sústavu východo-afrických jazier, až kdesi do ústia rieky Zambezi," povedal Madarás. 

Niektoré aj niekoľko kilometrov hlboké trhliny sú naplnené vodou, inde vytryskla láva. Súčasťou tohto procesu, i keď nepriamou, sú trhliny, ktoré sa nedávno objavili na území Kene. "To presadnutie pôdy potom spôsobí, že máme tie časti, ktoré sa môžu správať tak, že sa otvorí zem," uviedol Madarás. 

V tomto prípade podzemné prúdy vody vytvorili dutiny, do ktorých sa zemina nad ňou prepadla. Znamená to, že obrovská trhlina sa môže objaviť zo dňa na deň. Veľká kontinentálna trhlina na Slovensku podľa všetkého nehrozí. Model pre najbližších 250 miliónov rokov tomu nenasvedčuje. Austrália sa má prilepiť k Ázii, Afrika k Európe, Amerika sa vzdiali a vzápätí ju opačným smerom začne vťahovať Antarktída do jednej obrovskej pevniny Pangea Ultima.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články