Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Agresívne včely terorizujú okolie. Obyvatelia sa nevedia dostať na svoje polia, niektorí skončili aj v nemocnici
Zdielať na

Agresívne včely terorizujú okolie. Obyvatelia sa nevedia dostať na svoje polia, niektorí skončili aj v nemocnici

NIŽNÁ ŠEBESTOVÁ / Obyvatelia ulice v prešovskej časti Nižná Šebastová majú ťažké srdce na včelára. Včelíny dotiahol na pole za ich domami a za záhradami. Na miestnych už neraz včely zaútočili. Najhoršie je na tom vdova na dôchodku, ktorá má nasadenú zeleninu hneď vedľa úľov. Aj ona sa stala terčom útoku. Odvtedy jej políčko zarastá a ona sa tam bojí vkročiť.

Dôchodkyňa Marta sa už niekoľko týždňov nevie dostať na svoje pole. Včelár zo susednej dediny si postavil pojazdné včelíny hneď vedľa jej úrody, blízko obytnej zóny a cudzích záhrad. Ostrosť žihadiel už pocítila na vlastnej koži. Naposledy skončila v nemocnici na infúziách. Včely už trikrát zaútočili aj na jej suseda. Ten rovnako skončil v opatere lekárov. 

Bezradná žena, ktorá sa nevie dostať na svoje pole bez toho, aby sa nebála, sa už sťažovala na rôzne miesta a neraz bezmocne volala i políciu.

TV JOJ oslovila aj včelára, no ten sa odmietol vyjadriť. Dôchodkyni ale povedal, že má od majiteľa pozemku ústny súhlas. Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy je ale povinný brať ohľad nielen na svoje včely, ale aj na okolie. "On ich má situovať tak, že tie preletové zóny nemajú byť nasmerované smerom na ľudské obydlia alebo na ďalšie plochy, kde pracujú iní ľudia," povedal Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Navyše takýto chov musí mať registrovaný na príslušnej veterinárnej a potravinovej správe. Tam sa môžu obrátiť aj sťažovatelia. "Akonáhle sú včely agresívne, majiteľ si s nimi musí urobiť poriadok," uviedol právnik Pavel Hagyari.

Zohľadňuje to aj Občiansky zákonník, podľa ktorého nikto nesmie iného nadmieru otravovať hlukom, prachom, ale aj chovom. Podľa právnika je zodpovednosť aj na pleciach majiteľa pozemku. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy