Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Únava, stres a nepokoj. K ich vyriešeniu stačí iba pár drobností
Zdielať na

Únava, stres a nepokoj. K ich vyriešeniu stačí iba pár drobností

PARÍŽ / Niekedy stačí niekoľko drobností, zmena niekoľkých návykov, aby sme uľavili svojmu telu i duši. Pokiaľ ide o osobnú pohodu, stačí niekedy len málo, aby sme zmenili veľa.

Nie je nutné vstávať každé ráno o dve hodiny skôr a nútiť sa k meditácii alebo si predplatiť kurz jogy. Niekoľko malých zmien v každodennom živote stačí na to, aby sme upokojili svoje nervy a napätie, píše francúzsky denník Le Figaro. 

Jedlo aj šaty 

Zaveďte si ráno malý rituál. To vám umožní vkročiť do nového dňa pravou nohou. Ak máte po prebudení hlad, pripravte si raňajky a vychutnajte si ich. A ak vám robí radosť počúvať hudbu, pustite si ju v kúpeľni alebo inde. Tieto drobné zmeny vám urobia dobre.

Prestaňte jesť priemyselne vyrábané potraviny, aby ste si zachovali svoju energiu. Väčšina potravín alebo hotových jedál zakúpených v obchode sú tučné a bohaté na cukry, takže nemajú takmer žiadnu výživnú hodnotu, iba vedú k zvyšovaniu hmotnosti. Keď sa budete vyhýbať všetkým spracovaným potravinám, zaistíte telu prísun živín nevyhnutných pre jeho fungovanie a znovu nájdete svoju energiu.

Každý deň sa pokúste robiť niečo s plným vedomím. V sprche sa napríklad môžete sústrediť na pocit dotyku tryskajúce vody. Noste oblečenie, v ktorom sa páčite sami sebe. Coco Chanel hovorila: "Ak je žena zle oblečená, ľudia si všimnú jej šaty, ak ale sa ale jej šatám nedá čo vytknúť, všímajú si jej osoby." Pripravte si oblečenie na druhý deň večer predtým. Ak sa v ňom budete cítiť dobre, bude to mať vplyv na vašu náladu a sebadôveru.

Pohyb a "nie" 

Choďte. Nemusíte behať na bežeckom páse, stačí sa jednoducho hýbať. "Fyzická aktivita pomáha predchádzať okrem iného kardiovaskulárnym chorobám tým, že znižuje hladinu zlého cholesterolu a krvný tlak, ale aj osteoporóze, a to je dôležité najmä pre ženy po menopauze," vysvetľuje lekárka Laure Abensur. Dávajte prednosť chôdzi pred automobilom a metrom. Namiesto toho, aby ste posielali e-mail kolegovi vzdialenému len niekoľko metrov, zájdite za ním. Choďte pešo do schodov a vystavujte sa vonkajšiemu svetlu.

Hovorte nie. Snívate len o jedinom - vrátiť sa domov, sprchovať sa a pohodlne sa usadiť v kresle. Avšak nedokážete odmietnuť pozvanie na schôdzku po práci, alebo ste súhlasili pomôcť niekomu cez víkend so sťahovaním, zatiaľ čo ste chceli odpočívať. Nie je potrebné snažiť sa vyhovieť všetkým, naučte sa hovoriť nie. "Schopnosť hovoriť nie prináša veľkú slobodu a umožňuje chrániť sama seba," vysvetľuje psychoterapeutka Fanny Marteau-Chasserieau.

Nádych pozitivizmu 

Obklopujte sa pozitívnymi ľuďmi. "Mozog zahŕňa 'zrkadlové' neuróny, ktoré reagujú kladne, keď je v našej prítomnosti niekto, kto je vo forme, a negatívne, keď sme v spoločnosti pesimisti," vysvetľuje lekárka a nutričné ​​poradkyňa Nina Cohenová-Koubiová.

Dýchajte. Zhlboka sa nadýchnite a sústreďte sa, to vám umožní nevybuchnúť v krízovej situácii. Hlboké dýchanie zmierni váš stres. Pýtajte sa sami seba, aký význam bude mať problém, ktorý vás teraz sužuje, za päť rokov. To je dobrý spôsob, ako si uvedomiť, že to nie je tak dôležité.

Naše mobilné telefóny si vyžadujú našu neustálu pozornosť a ponechávajú nám len málo príležitostí, ako sa odpojiť a dobiť batérie. Vyčleňte si v byte miestnosť, v ktorej budete mobil používať. Môžete mobil odložiť v predsieni a nedotknúť sa ho až do nasledujúceho rána.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako sociálne siete môžu spôsobiť depresiu: 

Súvisiace články