Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zákaz interrupcie, keď plodu tlčie srdce. Štát Iowa posunul USA bližšie ku konzervatívnej revolúcii
Zdielať na

Zákaz interrupcie, keď plodu tlčie srdce. Štát Iowa posunul USA bližšie ku konzervatívnej revolúcii

IOWA / Detekovať tlkot srdca nenarodeného plodu môžu lekári prvýkrát asi v šiestom týždni tehotenstva. Táto hranica sa stala minulý týždeň rozhodujúca v zákone schválenom snemovňou amerického štátu Iowa. Potrat bude zakázané vykonávať, pokiaľ ultrazvuk preukáže srdcové ozvy plodu. Liberálni Američania sa obávajú, že by v priebehu Trumpovho funkčného obdobia mohlo dôjsť k menovaniu nového konzervatívne orientovaného sudcu Najvyššieho súdu. Spochybnené by potom mohli byť rozsudky, na ktorých súčasná Amerika stojí.

Iowa sa s prijatím nového zákona stala štátom s najprísnejšou interupčnou legislatívou. V minulosti sa o podobné zmeny pokúsila Severná Dakota a Arkansas. Tie boli však krátko potom zrušené súdmi na základe rozhodnutia najvyššieho súdu vo veci Roe vs. Wade z roku 1973, píše sa v článku St. Louis Post Dispatch.

Jedno z najdôležitejších rozhodnutí v amerických dejinách by v budúcnosti kvôli premene pomeru medzi konzervatívnymi a liberálnymi sudcami mohlo prísť znovu na pretras. Priznanie práva na interrupciu Norme McCorvey, ktorá tvrdila, že sa stala obeťou znásilnenia, v praxi znamenalo povolenie interrupcií na celom území Spojených štátov amerických.

Republikánska guvernérka štátu Iowa Kim Reynolds pri príležitosti podpisu zákona médiám povedala: "Verím, že všetok nevinný život je cenný a posvätný. Ako guvernérka som sa zaviazala, že urobím všetko, čo je v mojich silách, aby som ho ochránila, a to je to, čo dnes robím."

Detekciu tlkotu srdca však považuje pre stanovenie hranice, kedy je ešte potrat možný, za rozumnú. Rovnaký princíp je totiž zásadný aj pre určenie smrti. S pozastavením platnosti zákona kvôli rozporom s ústavou Reynolds počíta. 

Vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť chce dosiahnuť takmer úplný zákaz potratov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy