Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Veľký prieskum ukázal, čo obyvateľov krajín Európskej únie trápi najviac
Zdielať na

Veľký prieskum ukázal, čo obyvateľov krajín Európskej únie trápi najviac

Google News Button Sledovať správy

LONDÝN / Hoci v každej krajine Európskej únie riešia občania trochu iné problémy, panuje všeobecná zhoda, že kľúčovými otázkami súčasnosti sú migrácia, terorizmus a ekonomická situácia. Ukázal to veľký prieskum v 11 krajinách EÚ, v ktorých žije prevažná časť obyvateľstva únie. Výsledky zverejnila v piatok vplyvná agentúra YouGov, ktorá sídli v Londýne. Prieskum sa uskutočnil v druhej polovici apríla a zodpovedalo v ňom 11 tisíc respondentov.

Prieskum sa uskutočnil vo Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku, Poľsku, Dánsku, Švédsku, Grécku, Fínsku a Litve. V týchto krajinách žije takmer 400 miliónov ľudí z celkového počtu 515 miliónov obyvateľov EÚ. Výsledky sú teda relevantné.

Napríklad vo Švédsku, ktoré na počet obyvateľov prijalo v posledných rokoch najviac imigrantov zo všetkých štátov Európskej únie, súvisí migrácia dokonca so všetkými tromi najviac menovanými problémy krajiny. Migráciu považuje za najdôležitejšiu otázku 44 percent Švédov. Nasledujú s 31 percentami obavy, či bude pod vplyvom prílevu cudzincov zachovaný ústretový zdravotný a sociálny systém a 28 percent poukázalo na kriminalitu. S tou sa kvôli násiliu niektorých gangov stretávajú v niektorých častiach švédskych miest, kde žije veľa prisťahovalcov.

Migráciu ako jeden z hlavných problémov vymenovali tiež Briti, Francúzi, Nemci, Dáni, Fíni či Taliani. V Nemecku je to otázka číslo jedna s 39 percentami. Čo je v priamom protiklade toho, čo niekedy tvrdí kancelárka Angela Merkel. Naopak utečenci veľmi netrápia Poliakov.

Terorizmus skončil na prvom mieste s 32 percentami vo Francúzsku a na treťom mieste s 25 percentami vo Veľkej Británii. Nezamestnanosť zase najviac trápi Fínov, Grékov, Talianov a Španielov. Naopak tá prakticky vôbec nezaujíma Nemcov, podobne ako ich existujúca ekonomická situácia, ktorá je stále veľmi dobrá.

Aj u nás na Slovensku sa robia prieskumy. Síce s iným obsahom, ale tiež veľmi dôležité:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy