Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koniec jadrového programu ako nový začiatok pre súkromné firmy. USA je pripravené pomôcť KĽDR, tvrdí Pompeo
Zdielať na

Koniec jadrového programu ako nový začiatok pre súkromné firmy. USA je pripravené pomôcť KĽDR, tvrdí Pompeo

Archívna reportáž

WASHINGTON / Po konci jadrového programu pustia Američania do KĽDR svoje firmy. Vyjadril sa tak minister zahraničia USA Mike Pompeo. Podľa jeho názoru, by koniec jadrového programu súvisel aj so sankciami.

Pokiaľ Severná Kórea úplne zruší svoj jadrový program povolia súkromným firmám podnikanie aj v tejto krajine. Podľa amerických médii minister Pompeo povedal, že zrušenie severokórejského jadrového programu povedie aj k obmedzeniu sankcií. "Ak Severná Kórea splní požiadavky USA, súkromné americké firmy by mohli pomôcť s vybudovaním elektrickej siete v KĽDR, investovať do severokórejskej infraštruktúry ale taktiež do poľnohospodárstva. Pomohli by tak nasýtiť obyvateľstvo,"  vyjadril sa pre americké médiá Pompeo. 

O pripravenosti USA pomôcť severokórejskej ekonomike hovoril šéf americkej diplomacie aj na piatkovej tlačovej konferencii, na ktorej bola prítomná aj jeho juhokórejská kolegyňa Kang Kjong-wha. Pompeo sa s Kim Čong-unom stretol minulý týždeň. Americký prezident Trump by sa mal s najvyšším predstaviteľom KĽDR stretnúť 12. júla.

Pozrite si archívnu reportáž o tom ako Kim Čong-un prepustil Američanov : 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy