Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Akustická duša za tisícky eur. Unikátny hudobný nástroj tvorili dlhé mesiace
Zdielať na

Akustická duša za tisícky eur. Unikátny hudobný nástroj tvorili dlhé mesiace

Archívna reportáž

SVINIA / V obci neďaleko Prešova budú mať farníci v novom kostole aj úplne novú akustickú dušu. A to orgán. Hudobný nástroj za takmer 100 tisíc eur musia ale teraz po častiach sťahovať a montovať do kostola .

Súčasťou orgánu sú aj dve najväčšie trojmetrové píšťaly. Spolu ich tam bude rovných tisíc kusov. "Prídu prospektové píšťaly, ktoré schovajú všetky ostatné píšťaly," vysvetlil výrobca orgánov Gabriel Bies. Unikátny hudobný nástroj tvorili v dielni dlhé mesiace. Do kostola ho priviezli po kúskoch. 

Na jeho zhotovenie prispeli aj miestni farníci, formou adoptovania si píšťal. Už pri prvých skúškach bolo jasné, že akustiku originálu len tak niečo nenahradí. "Ako som prvýkrát počul ten zvuk, je to úplne iné ako ten starý zvuk čo nám hral," povedal s radosťou kostolník Rudolf Kundrík. "Je rozdiel jesť vlastnými zubami a je rozdiel jesť protézou," takto obhájil kvalitu zvuku samotný organista Gabriel Kočiš.

Zostrojiť orgán je naozaj ťažké, práve preto je to aj jedno z najnáročnejších remesiel. Keď bratia Biesovci začínali boli na trhu jediní. Kedysi sme pritom na našom území mali majstrov, ktorých akustické diela dodnes obdivuje celý svet. "Komunizmus, všetko čo bolo spojené s cirkvou bolo nežiadúce. Doteraz nevieme, kde tí majstri skončili," povedal výrobca Ján Bies.  

Po mesiacoch práce v dielni bude trvať týždne kým orgán namontujú po častiach v kostole,  a ďalšie týždne kým 1000 píšťal naladia. "Z tisícky sa musí každá jedna individuálne naladiť, nastaviť. Vytvorí sa tenký vzduchový prúžok, ktorý sa rozráža na hrane a vzniká ten tón," dodal na záver jeden z bratov Biesovcov. 

Pozrite si archívnu reportáž o 95 tézach v kostole: 

Súvisiace články