Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zaútočili na 3 kostoly, zabili 11 veriacich a ďalších 40 zranili
Zdielať na

Zaútočili na 3 kostoly, zabili 11 veriacich a ďalších 40 zranili

SURABAJA / Útoky na tri kostoly si vyžiadali deväť mŕtvych a 40 zranených v druhom najväčšom indonézskom meste Surabaja, ktoré sa nachádza na ostrove Jáva. Zranenia utrpeli aj dvaja policajti.

Tri útoky na kostoly v indonézskom meste Surabaja si v nedeľu vyžiadali deväť mŕtvych a 40 zranených. V dôsledku prvého útoku, ktorý sa stal počas svätej omše v rímskokatolíckom kostole Panny Márie, zomreli štyria ľudia, vrátane samovražedného útočníka."Videl som dvoch mužov na motocykli, ktorí vošli do areálu kostola. Jeden mal čierne nohavice, druhý batoh. krátko potom sa ozvala explózia," povedal agentúre AP pouličný predavač. V momente výbuchu stál predavač pri kostole a tlaková vlna ho odhodila do vzdialenosti niekoľkých metrov.

Hovorca polície Frans Barung Mangera novinárom povedal, že medzi 40 zranenými sú aj dvaja policajti. O pár minút neskôr nastal ďalší výbuch, ktorý zabil dvoch ľudí.V ňom mala byť útočníčkou zahalená žena, ktorá niesla dve tašky a sprevádzali ju dve deti. "Najprv ju policajti nechceli do kostola pustiť, žena ich ale ignorovala a cestu dnu si prerazila. odrazu objala nejakého človeka a nastal výbuch," popísal atentát jeden zo svedkov.

Tretia explózia usmrtila takisto dve osoby. Bomba mala byť umiestnená v aute, po explózii zhoreli aj blízko stojace zaparkované motorky, ktorých boli desiatky. Jedna obeť podľahla zraneniam v nemocnici.

Ako píše agentúra AP, je to najhorší útok na kostoly od roku 2000, keď zomrelo 15 ľudí a ďalších takmer sto utrpelo zranenia. Náboženské menšiny, a to najmä kresťania, sú častým cieľom militantov.Samovražední útočníci, medzi ktorými boli deti a mladiství, pochádzali podľa miestnej polície z jednej rodiny. K činu sa prihlásili radikáli z Islamského štátu. Útoky odsúdil indonézsky prezident Joko Widodo a dve najväčšie indonézske moslimské organizácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy