Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Terorista útočil nožom na ľudí v centre Paríža
Zdielať na

Terorista útočil nožom na ľudí v centre Paríža

PARÍŽ / K sobotňajšiemu útoku v centre Paríža sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS). Polícia v súčasnosti zisťuje identitu páchateľa, ktorého po incidente zastrelila. V nedeľu o tom informoval minister vnútra Gerard Collomb. Útočník napadol nožom na Rue Monsigny v časti Opéra piatich ľudí, pričom 29-ročný muž zomrel. Polícia následne evakuovala ľudí z okolitých budov. Collomb prezradil, že štyria zranení sú už mimo ohrozenia života.

Muž, ktorý v sobotu večer zaútočil nožom v centre Paríža, sa narodil v roku 1997 v Čečensku a mal francúzske občianstvo. Jeho rodičov zadržali a v súčasnosti ich vypočúvajú. Útočník bol na zozname osôb podozrivých z islamského radikalizmu. V nedeľu to potvrdil nemenovaný zdroj z prostredia súdov. Páchateľ v minulosti nemal problémy so zákonom, no nachádzal sa medzi tisíckami ľudí podozrivých z napojenia na radikalizmus.

Prokurátor Francois Molins potvrdil, že prípad vyšetruje protiteroristická jednotka ako vraždu a pokus o vraždu s teroristickým motívom. Molins dodal, že podľa svedkov útočník kričal "Alláhu akbar".

​Tlačová agentúra Amaq, napojená na militantov, v nedeľu uviedla, že útočník vypočul výzvu IS, aby prívrženci zaútočili na členov koalície vedenej USA proti extrémistom v Iraku a Sýrii.


Premiér Édouard Philippe informoval, že polícia bola na mieste za menej ako deväť minút od nahlásenia útoku. Prezident Emmanuel Macron pochválil zásah polície a vyhlásil, že boj proti nepriateľom bude pokračovať.

Fotografie z teroristických útokov v Paríži, ktoré sa odohrali v minulosti, si môžete pozrieť tu:

​Polícia zastrelila páchateľa, ktorý nožom zaútočil na ľudí, pričom niekoľkých zranil a jednu osobu zabil. V sobotu o tom informovala BBC s odvolaním sa na francúzske médiá. Incident sa stal v časti Opera. Svedkovia incidentu uviedli, že na mieste nastala panika, pričom ľudia bežali z ulíc do reštaurácií. Motív útoku zatiaľ nie je známy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy