Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
4 broky v pľúcach a jeden v stehne. Veterinári sú zúfalí. Ľudia si zo zvierat robia živé terče
Zdielať na

4 broky v pľúcach a jeden v stehne. Veterinári sú zúfalí. Ľudia si zo zvierat robia živé terče

LIKAVKA / Zatúlané mačky a psy sú pre strelcov so vzduchovkami ľahkým terčom. Niektorí to berú ako zábavu, iní sa takýmto spôsobom snažia vyhnať zvieratá zo svojich dvorov. Často im spôsobia vážne zranenia, zvieratá potom v bolestiach umierajú aj niekoľko dní.

Asi 10-ročného kríženca priniesla do veterinárnej ambulancie pracovníčka ružomberského útulku. Psík bol v zúboženom stave, no až röntgen ukázal pravý dôvod jeho stavu.  "Keď ho odchytila, tak sa jej zdal, že je apatickejší, smutnejší a nereaguje tak ako by mal. Urobili sme röntgen, ktorý ukázal, že má 4 broky v pľúcach a jeden brok v stehne," popisuje rozsah poranení psíka veterinárka Katarína Baláž-Bačkorová.

V bolestiach prežil zrejme dva až tri dni. Rany mal plné lariev, pre veľmi vážny stav operácia neprichádzala do úvahy. Napriek všetkému sa ho veterinárka rozhodla zachrániť, nasadené antibiotiká nateraz zaberajú. "Tie broky sa okapsulujú a budú si žiť svojím životom a dúfame, že nebudú spôsobovať žiadne problémy," dúfa veterinárka.

Ani zďaleka nejde o ojedinelý prípad, doživotné následky po streľbe zo vzduchovky bude mať aj na prvý pohľad zdravý kocúr. "Mal v hlave dva broky, jeden mal v prínosových dutinách, ktorý sme mu vybrali, druhý má bohužiaľ pod bázou mozgu a má kompletne rozbité dutiny v nose," opisuje Baláž-Bačkorová.

Každý deň musí užívať lieky. Pre náročnú liečbu, by si domov našiel len ťažko a hrozilo by mu utratenie. Personál si ho preto adoptoval, už viac ako rok je súčasťou veterinárnej kliniky. Takýmito obeťami sa najčastejšie stávajú zatúlané mačky a psy. Na prevenciu pritom mnohí ich majitelia zabúdajú alebo ju podceňujú. "Kastrované zvieratá si zúžia ten revír svoj, hlavne čo sa týka mačiek, netúlajú sa tak ďaleko, čím sa vyhnú zrážkam s autom alebo aj takýmto prípadným strelcom," potvrdzuje veterinárka.

Postrelený pes, ktorého našli v Likavke je bez majiteľa. Neznámou nateraz zostáva aj osoba, ktorá mu strelné poranenia spôsobila. "Určite by bolo fajn, keby ľudia ak poznajú niekoho, kto strieľa v okolí, nech to nahlasujú, lebo je to týranie, tie zvieratá zomierajú krutou smrťou," hovorí veterinárka. Páchateľom hrozia pokuty, alebo aj niekoľkoročný pobyt za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy