Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tereza, ktorú zadržali v Pakistane s heroínom, poslala list z väzenia. Spomína v ňom aj Kajínka
Zdielať na

Tereza, ktorú zadržali v Pakistane s heroínom, poslala list z väzenia. Spomína v ňom aj Kajínka

Zdroj: blesk.cz

LÁHAUR / Už je to 120 dní od chvíle, kedy sa Tereze H. z Uherského Hradišťa radikálne zmenil život. Na začiatku januára ju zadržali na pakistanskom letisku so zásielkou heroínu a od tej doby čaká vo väzení v Láhaure na súd, ktorý bol už niekoľkokrát odložený. Mladá Češka medzitým napísala štvorstránkový list o tom, ako pobyt za mrežami zvláda.

"Vo väzení to zvládam celkom dobre, ale to len vďaka mojej silnej povahe. Hoci mám ešte len 22 rokov, tak som v živote prešla už cez mnoho prekážok. Toto je jedna z tých ťažších, ale nič netrvá večne," napísala Tereza H. denníku Blesk, ktorý sa s ňou spojil prostredníctvom advokáta Hassana Khana.

Spomína Kajínka 

"Po psychickej stránke je to všetko veľmi ťažké, ale to pochopí len ten, kto si týmto všetkým tiež prešiel. Pán Jiří Kajínek by mohol rozprávať," pokračuje v ručne písanom liste. "Sťažovať na väzenie sa budem, až keď budem v Českej republike. Teraz by sa mi to mohlo vypomstiť, haha," napísala doslova.

"Dozorcovia sú ok, ale to len vďaka tomu, že nie som z Pakistanu. Na cudzinca si dovoľovať nemôžu," dopĺňa už vo vážnom duchu a popisuje, ako sa dokáže zabaviť vo väzení Kot Lakhpat, kde v podstate nepríde do styku s ostatnými väzenkyňami. "Celé dni som v cele a snažím sa zabaviť hraním kariet a čítaním anglických kníh."

Väzenská strava a alergie

Vďaka oddelenej strave ju netrápi ani žiadne väčšie zdravotné komplikácie. "Sem tam nejaká tá bolesť brucha, ale to u mňa nie je nič nové," povedala s tým, že jej mama potvrdila, že ako mladá podstúpila dve operácie tráviaceho traktu. "Čo sa týka jedla, je ostré, a tak mi varia oddelene - bez korenia. Denne máme len fazuľu, hrach alebo šošovicu. Nie je to práve plnohodnotná strava, ale uvedomujem si, že som v pakistanskej väznici, a nie v päťhviezdičkovom hoteli v Paríži," vysvetľuje

Prejavovať sa u nej podľa jej slov začala alergia na slnko. Dôvodom je zrejme miestna klíma, na ktorú Európanka nie je zvyknutá. Bežná denná teplota dosahuje 40 stupňov Celzia. 

Čo chce odkázať? 

Otázkam na to, ako to bolo s pašovaním drog, z ktorého je obvinená, sa vzhľadom k pokračujúcemu procesu, vyhla. "Chcela by som odkázať jediné - je mi ľúto, že si o mne ľudia myslia len samé zlé veci. Tí, čo ma poznajú dobre, vedia, že nie som kriminálnik, ani zlý človek. Len som proste bola v nesprávny čas na nesprávnom mieste," píše na záver Tereza H., ktoré hrozí niekoľko rokov väzenia.

Pakistanskí colníci zadržali Terezu H. 10. januára na medzinárodnom letisku v Láhaure, údajne potom, čo prešla cez dve kontrolné stanovištia protidrogových jednotiek cestou na let do Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Odtiaľ sa podľa pakistanských médií chystala pokračovať do Írska. V jej kufri našli deväť kilogramov heroínu.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy