Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Vzbudzujú strach a úzkosť, aj keď zaberajú len roh izby. Arachnofóbia sa ale dá liečiť
Zdielať na

Vzbudzujú strach a úzkosť, aj keď zaberajú len roh izby. Arachnofóbia sa ale dá liečiť

LONDÝN / Panickým strachom z pavúkov, teda arachnofóbiou, trpí na svete podľa odborníkov zrejme najviac ľudí. Dobrou správou je, že táto fóbia sa dá liečiť, a to pomerne inovatívne. Stačí si zájsť do londýnskej zoo a možno budete patriť k tým, ktorí s pavúkmi už nikdy problém mať nebudú.

Pre niekoho obdivuhodné, pre iných hnusné a desivé. Pavúky skrátka polarizujú spoločnosť. "Nevieme odkiaľ strach z pavúkov pochádza, vieme ale, že hrôza je veľmi stará. Predpokladáme, že fóbia vzniká najmä preto, že ľudia žijú veľmi oddelene od prírody," uviedol John Clifford z Centra klinickej hypnózy. 

Najlepším spôsobom ako nejaký strach prekonať je podľa vedcov postaviť sa mu. Pre osoby, ktoré strachom trpia aj viac ako 30 rokov je to ale poriadna výzva. V londýnskej zoo preto spustili špeciálne kurzy s názvom "priateľský pavúčí program". "Kedysi som pri pohľade na pavúka aj vybehol nahý zo sprchy, čo bolo zahanbujúce. Zalial ma pot a utekal som opačným smerom od miesta, kde som ho videl. Dnes sa ho dokážem dotknúť, čo bolo kedysi nepredstaviteľné," potvrdil závery účastník hypnózy Vincent Wong. 

Skúsený hypnotizér pomáha počas kurzov zžiť sa s prítomnosťou pavúkov, vysvetľuje zvláštnosti a predkladá množstvo zaujímavostí. Kurzy fungujú niekoľko rokov a vďaka nim sa arachnofóbie zbavilo už vyše 5 000 ľudí. Podľa odborníkov je 98 percent účastníkov po skončení kurzu schopných držať v rukách pavúka bez toho, aby šalel hrôzou. Záverečným testom kurzu je prechádzka pavúčou ríšou a možnosť podržať si vtáčkara, jedného z najnebezpečnejších pavúkov na svete.

Strach z pavúkov je jedna z najznámejších fóbií a naozaj si nevyberá. Boja sa ich deti, ženy, ale aj muži. 

Súvisiace články