Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Požiar v Tatrách hasili celú noc. Hasiči ho majú pod kontrolou, uhasený ale ešte nie je
Zdielať na

Požiar v Tatrách hasili celú noc. Hasiči ho majú pod kontrolou, uhasený ale ešte nie je

VYSOKÉ TATRY / Vo štvrtok v popoludňajších hodinách vypukol vo Vysokých Tatrách požiar. Požiar v piatok ráno síce ešte nie je úplne uhasený, ale ďalej sa nerozšíril. Hasičom sa ho podarilo udržať v takom rozsahu, v akom bol vo štvrtok večer.

Plamene už nie sú viditeľné, no z lesa sa stále dymí. Požiar sa šíri koreňovým systémom. Podľa hasičov sa okolo desiatej dopoludnia má zodvihnúť vietor, no nepredpokladajú komplikácie. Hasičom sa o 10:45 podarilo lokalizovať požiar.

Štvrtkové odhady hovorili o tom, že zhorelo približne 30 hektárov. Po piatkovom monitoringu je číslo na oveľa nižšej hodnote. Oheň zničil šesť hektárov tatranského lesa. Ochranári tvrdia, že potrvá dlhé roky, kým sa tatranský príroda na tomto mieste z ohnivého nešťastia spamätá.

Požiar sa hasičom darilo držať pod kontrolou, na mieste je vybudovaný jazierkový systém so šiestimi jazierkami. Momentálne pri požiari zasahuje viac ako 80 hasičov, a to z hasičských staníc v Poprade, Vysokých Tatrách, Kežmarku, Levoči, Mengusovciach, Prešove a z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Stred. Pri udalosti pomáhajú tiež dobrovoľní hasiči z obcí Šuňava, Štrba, Batizovce, Liptovská Teplička a Spišský Štiavnik. Podporu zo vzduchu tvoria dva vrtuľníky z letky ministerstva vnútra a ministerstva obrany, ktoré od rána zhodili na postihnuté miesto približne 87 000 l vody. 

Vo vzduchu sú stále vrtuľníky. Hasiči sú v plnom nasadení, mnohí z nich v noci nespali. "Možno ten požiar zlikvidujeme zajtra, možno, ale mám také obavy, že úplne sa ho zbavíme až vtedy keď začne pršať," uviedol veliteľ zásahu hasičov Ján Šuba.

Pri udalosti zasahovalo spočiatku asi 50 profesionálnych hasičov z Kežmarku, z Popradu, z Vysokých Tatier, ale aj z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Východ a dobrovoľní hasiči z obce Spišská Belá s 20 kusmi hasičskej techniky.  Na miesto prišli po chvíli aj hasiči z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Západ. Hasenie požiaru komplikoval nedostupný vysokohorský terén a vietor. Hasičom sa ale darilo udržiavať požiar pod kontrolou.

Na miesto udalosti dorazil aj vrtuľník letky ministerstva vnútra a vrtuľník letky ministerstva obrany.Vo štvrtok evakuovali všetkých turistov z turistických chodníkov, ktorých do bezpečia odviedli horskí záchranári.  Z priľahlých chodníkov bolo s asistenciou horských záchranárov a policajtov vyvedených približne 800 - 1200 turistov.

​Aké veľké škody požiar spôsobil je ešte ťažké povedať. Ochranári, ktorí boli na mieste ale hovoria, že nič dobré to nebude. Zatiaľ nie je jasné, čo požiar spôsobilo, no podľa veliteľa modelu pozemného hasenia Jana Šubu je viac ako jasné, že za to môže človek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy