Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Požiar vo Vysokých Tatrách. Turistov z oblasti museli evakuovať
Zdielať na

Požiar vo Vysokých Tatrách. Turistov z oblasti museli evakuovať

VYSOKÉ TATRY / V katastri mesta Vysoké Tatry, konkrétne v časti Kežmarské Žľaby vypukol rozsiahly požiar. Podľa predbežných informácií zasiahol plochu asi 30 hektárov. Pri udalosti zasahovali hasiči z viacerých miest.

Pri udalosti zasahovalo asi 50 profesionálnych hasičov z Kežmarku, z Popradu, z Vysokých Tatier, ale aj z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Východ a dobrovoľní hasiči z obce Spišská Belá s 20 kusmi hasičskej techniky.  Na miesto prišli po chvíli aj hasiči z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Západ. Hasenie požiaru komplikoval nedostupný vysokohorský terén a vietor. Hasičom sa ale darilo udržiavať požiar pod kontrolou.

Fotografie zo zásahu vrtuľníkov v Tatrách.

Ako prvý prišiel na miesto vrtuľník z letky ministerstva obrany, ktorý vykonal obhliadku. Hasiči vytvorili vlastný zdroj vody v areáli Lesnej škôlky štátnych lesov TANAP-u. Vaky plnili hadicami priamo z cisterien. Oba vrtuľníky vykonali približne 30 zhodov vody na oblasť požiariska. Na mieste udalosti zasadal riadiaci štáb s prítomnosťou ministersky vnútra Denisy Sákovej a prezidenta HaZZ Alexandra Nejedlého.

Na miesto udalosti dorazil aj vrtuľník letky ministerstva vnútra a vrtuľník letky ministerstva obrany. Na mieste evakuovali všetkých turistov z turistických chodníkov, ktorých do bezpečia odviedli horskí záchranári.  Z priľahlých chodníkov bolo s asistenciou horských záchranárov a policajtov vyvedených približne 800 - 1200 turistov.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a Štátne lesy TANAP-u vyzvali turistov, aby sa vyhli lokalite požiaru. Výstraha sa týkala lokalít Tatranská Kotlina, Kežmarské žľaby, na chodníku v smere na Chatu Plesnivec a v Doline siedmych prameňov. Výstraha platila nielen pre turistov, ale aj pre leteckých športovcov. Hasiči evakuovali aj ľudí z chaty na Zelenom plese a z chaty Plesnivec. Okrem toho vracali z doliny Bielej vody turistov späť. "Absolútnou prioritou bolo zachrániť ľudí, ktorí boli na turistických chodníkoch, pretože naozaj išlo o životy," uviedol prezident Nejedlý.

​Aké veľké škody požiar spôsobil je ešte ťažké povedať. Ochranári, ktorí boli na mieste ale hovoria, že nič dobré to nebude. Zatiaľ nie je jasné, čo požiar spôsobilo, no podľa veliteľa modelu pozemného hasenia Jana Šubu je viac ako jasné, že za to môže človek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy