Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Misiu na Mars, ktorej členkou je aj Slovenka, ukončili. Nastali komplikácie
Zdielať na

Misiu na Mars, ktorej členkou je aj Slovenka, ukončili. Nastali komplikácie

BRATISLAVA / Malo to byť osem mesiacov, ktoré mohli ľudstvo pripraviť na cestu na Mars. Veľká misia na Havajských ostrovoch sa však skončila predčasne. Čo sa na misii prihodilo prezradila jej členka Michaela Musilová.

"Dokopy sme boli iba 5 dní na misii. Takže necelý týždeň. Je to veľmi nešťastné, že sa to takto stalo," hovorí astrobiologička Michaela Musilová. Tím vedcov mal stráviť 8 mesiacov v úplnej izolácii na úbočí jednej z havajských sopiek, vo výške asi 2500 metrov. Toto prostredie je totiž podobne nehostinné a nestabilné, aké by ich mohlo čakať na Marse. 

Problémy od prvej minúty

Misia sa ale od prvých hodín potýkala s viacerými problémami. Kvôli oblačnému a upršanému počasiu sa stanici nedarilo dobíjať zásoby elektrickej energie, kvôli čomu museli obmedziť aj niektoré základné činnosti, ako je varenie čaju či kávy.

K tomu sa pridali ďalšie simulované problémy, ktoré mali preveriť ich hlavu. Pokazená toaleta, prerušenie spojenia so Zemou a k tomu kopa úloh, ktoré museli plniť presne podľa harmonogramu. Práve vtedy sa stalo nešťastie, ktoré misiu predčasne ukončilo.  "Nemôže úplne hovoriť o tom, čo sa stalo, ale jeden z členov sa pri plnení úlohy ťažko zranil, keďže ale prevoz do nemocnice nebol jednoduchý, boli sme v 2 500 metroch izolovaní od civilizácie, trvalo dve hodiny, kým po tú osobu prišli vojenskí záchranári, celý ten čas tej osobe podávala prvú pomoc," opisuje dôvod prerušenia misie Michaela. 

​Nutná evakuácia

Stanicu museli evakuovať, pobyt pre menej ako 4 osoby by tam bol údajne nebezpečný. Zranenia člena posádky našťastie neboli vážne a tak všetci verili, že o niekoľko dní sa misia obnoví znova. Ďalší člen však na základe posledných udalostí odstúpil, a tak dal za dobrodružstvom, vďaka ktorému chcela NASA aj vedci vidieť, ako by dokázali ľudia fungovať v dlhodobej izolácii, definitívnu bodku. 

Ďalšie čakanie 

NASA a Havajská univerzita už začali s výberom nových členov posádky, misiu by totiž chceli po ukončení vyšetrovania obnoviť čo najskôr. Ešte v roku 2018. Michaela a jej traja kolegovia, ktorí sa rozhodli zostať, sú automaticky posunutí do užšieho výberu. Miesto ale isté nemajú. Michaela je na Slovensku iba na pár dní, potom sa bude musieť vrátiť do Spojených štátov, aby neprišla o pracovné víza, ktoré by jej vysnívanú cestu na Mars, aj keď iba simulovanú, mohli zmariť úplne. 

Michaela sa na misiu veľmi tešila. Nebola by to jej prvá simulácia: 

Súvisiace články