Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Klimatické zmeny spomaľujú Golfský prúd. Celosvetové čerpadlo má problémy
Zdielať na

Klimatické zmeny spomaľujú Golfský prúd. Celosvetové čerpadlo má problémy

Archívna reportáž

Dlho sa to iba predpokladalo, no v súčasnosti sú k dispozícii už aj dôkazy. Uplynulých 100 rokov malo za následok spomalenie systému Golfského prúdu, ktorý je dôležitý pre distribúciu tepla na planéte. Podľa štúdie medzinárodného tímu vedcov spomalil Golfský prúd o 15 percent.

Podľa ČT24 Vedci počas skúmania kombinovali počítačové simulácie s teplotami nameranými na morskej hladine. Dôsledky pre celosvetovú klímu zatiaľ nie sú jasné. 

"Podarilo sa nájsť zvláštny vzorec," povedala hlavná autorka štúdie Lebke Caesar z postupimského Ústavu pre výskum klímy. Oceán južne od Grónska sa ochladil, pretože voda, ktorá do tejto oblasti prúdi už tak rýchlo neklesá do hĺbky. Dôsledkom toho priteká do hlbších vrstiev menej teplej vody. Na druhej strane sa voda pozdĺž severnej polovice atlantického pobrežia USA ohrieva, pretože sa Golfský prúd presúva bližšie k pobrežiu. 

Za oslabenie Golfského prúdu môže podľa vedcov globálne otepľovanie. Obrovské čerpadlo sa podľa vedcov zasekáva. 

Čo ho spomaľuje?

Globálne otepľovanie spôsobuje, že nad severným Atlantikom a nad pevninou, ktorá leží na jeho brehoch, viac prší, preto do oceánov tečie viac sladkej vody. Rovnako aj roztápajúci sa ľad v Arktíde riedi vodu severného Atlantiku. Podiel soli sa tak znižuje. 

Voda s nižším obsahom soli má nižšiu hustotu, preto je menej ťažká. Neklesá preto tak rýchlo do hĺbky. Ak sa rýchlo nepodarí zastaviť globálne otepľovanie, bude sa podľa spoluautora štúdie Alexandra Robinsona z univerzity v Madride, prúdenie v Atlantiku stále viac spomaľovať. 

Súvisiace články