Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zabudnite na tradičné obchody. Zákazníci pracujú v supermarkete, potom nakupujú za polovičné ceny
Zdielať na

Zabudnite na tradičné obchody. Zákazníci pracujú v supermarkete, potom nakupujú za polovičné ceny

BRUSEL / Predstavte si obchod, kde zoženiete zeleninu, mäso a drogériu od miestnych farmárov len za polovicu ceny. Nereálne? Neziskový koncept výnimočných predajní dokázal, že to ide. Stačí tisíce stálych zákazníkov, ktorí na seba jedenkrát do mesiaca oblečú uniformy pokladníčok, skladníkov alebo upratovačov. A nič za to nechcú.

Tento koncept úspešne funguje napríklad v New Yorku, Paríži či Belgicku. Predajňa v newyorskom Brooklyne je otvorená už od roku 1972. Nakupovanie v supermarkete o rozlohe tisíc metrov štvorcových je pre mnohých ľudí srdcovou záležitosťou.

"Výber je celkom malý, ale ceny sú veľmi dobré," pochvaľuje si na jednom portáli pri hodnotený služieb Chris, ktorý je členom družstva v New Yorku už desať rokov. "Skvelé je korenie a sušené ovocie. Chodí vo veľkom balení, ale obsluha ich rozdeľuje do malých vrecúšok. Môžete si kúpiť málo alebo veľa za fantastickú cenu, už od 39 centov. Taktiež syry predávajú za polovičné ceny oproti konkurencii," opísal. 

Christine zase kvituje, že v obchode majú za výborné ceny bio čokoládu a má široký výber zmrzlín, potravín od lokálnych farmárov alebo pív z minipivovarov. A zoženiete tu aj ingrediencie na ázijskú kuchyňu. Keď prešla na zdravú stravu, utratila denne na nákupy v klasickom reťazci tridsať dolárov. V tomto výnimočnom obchode vraj za rovnakú cenu nakúpi kvalitné jedlo na tri dni. "Ceny sú bezkonkurenčné," hovorí. Vidí ale aj negatíva: "Obchod je veľmi malý na to, koľko toho ponúka, takže si zákazníci vždy navzájom zavadzajú. Občas sa predajňou tiahnu rady, ktoré fungovanie ešte viac brzdia," uviedla.

Za lepšie ceny si musia odpracovať necelé tri hodiny

Jednoduchý trik, ako neobyčajne nízkych cien dosiahnuť, má jeden háčik. Aby ste nakúpili tak lacno, musíte byť členom družstva. A musíte sa každý mesiac stať na pár hodín zamestnancom predajne. Napríklad obchod v New Yorku má takýchto pracovníkov šestnásť tisíc. Sú medzi nimi učitelia, sociálni pracovníci aj účtovníci. Aby zaistili kompletný chod predajne od objednávok po logistiku, obsluhu pokladní a skladu, musí každý pracovať 2,45 hodiny mesačne a pokryť tak všetku prácu. 

Z členstva môžu ľudí aj vyhodiť

Samozrejme všetko má svoje pravidlá. Pokiaľ neprídete na dopredu naplánovanú službu, môžu vás vylúčiť a strácate výhody vyplývajúce z členstva. Predajne sú svojou povahou neziskové. Marža je nastavená tak nízko, aby pokryla nevyhnutné náklady a zachovala sa výhoda nízkych cien. Vedľa rádových členov má družstvo voliteľné predstavenstvo, zložené z piatich ľudí a taktiež platených koordinátorov, prípadne ďalších manažérov. 

Koncept vznikol už pred viac ako 40 rokmi

Predajňa v newyorskom Brooklyne vznikla už v 70. rokoch dvadsiateho storočia. V tej dobe bol koncept pomerne rozšírený, čoskoro ale tieto predajne takmer zmizli alebo minimálne zrušili podmienku práce svojich členov bez nároku na odmenu, píše portál iDnes.cz. Teraz, po doznievaní, ale aj v dôsledku hypotekárnej a finančnej krízy, zažíva opäť predajňa v New Yorku boom. Má šestnásť tisíc členov a ďalších už prestala prijímať. Bolo to už nezvládnuteľné a pri pokladniach sa tvorili štyridsať minútové rady. 

Obchody stále pribúdajú

Podobný koncept obchodu nájdete aj v Paríži či inde. Nový komunitný obchod teraz po novom otvorili v belgickom Schaerbeeku. "Znižujeme náklady na prevádzku obchodu predovšetkým preto, aby sme finančne nezaťažovali výrobcov a dodávateľov produktov," vysvetlil spoluzakladateľ predajne. Členovia si podľa neho sami vyberajú takých dodávateľov, ktorí berú ohľad na životné prostredie, dodržujú princípy fair trade, nezneužívajú na prácu imigrantov a ponúkajú férové ceny. 

"Keď sem prídete, nie je to len o nakupovaní. Stretnete ľudí, ktorých ste videli jeden deň v rade a ďalší deň ich vidíte pri pokladni a vybaľovať zeleninu," zhrnula svoje dojmy členka Lucia Ghilardi. 

​Na Slovensku takýto výnimočný koncept zatiaľ nenájdeme, a tak musíme šetriť všade, kde sa dá. Takto to vyzerá v praxi:

Súvisiace články