Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
More vyplavilo mŕtveho vorvaňa. V tele mal 29 kilogramov plastového odpadu
Zdielať na

More vyplavilo mŕtveho vorvaňa. V tele mal 29 kilogramov plastového odpadu

MADRID / Na konci februára vyplavilo more na pobrežie v južnej časti Španielska mladého a mŕtveho vorvaňa. Vedci po pitve zverejnili viac ako odsúdeniahodné výsledky. V útrobách mladého a inak zdravého samca našli 29 kilogramov plastového odpadu, ktoré okrem iného tvorili plastové barely či tašky.

Na pitve 10 metrového a šesť ton vážiaceho obra pracovali experti z El Valle Wildlife Rescue Centre. Práve oni si mysli, že vorvaň zomrel na zápal podbrušnice, ktorý vzniká najčastejšie vtedy, keď sa do tejto časti tela dostanú bakteriálne alebo hubové infekcie. Podľa záverov pitvy sa do jeho tela mohli dostať práve na plastovom odpade, ktorý mal vorvaň v tele. 

Dôležité je povedať, že nejde o jediný prípad. Vedci už zaznamenali viacero podobných prípadov a v poslednej dobe podľa nich pribúdajú. Podobným spôsobom zahynulo v roku 2016 trinásť vorvaňov. Telá mali plné veľkých kusov plastu - v tele jedného z nich našli 13 metrovú sieť, v inom 70 centimetrový kus umelej hmoty z automobilu. 

Na nórskom pobreží zas v roku 2017 našli vyplaveného vorvaňovca zobatého, ktorý bol podvýživený a v zúfalom stave, preto ho museli utratiť. Pri pitve sa ukázalo, že má v tele obrovské množstvo plastu, najmenej 30 veľkých plastových tašiek. 

Problémov s plastom nekontrolovateľne pribúda

Podľa ČT24 štúdie medzinárodných tímov vedcov uvádzajú, že medzi Kaliforniou a Havajskými ostrovmi je asi 80 000 ton plastov. Niektoré z nich pochádzajú aj spred 30 rokov. Podľa vedcov dokázal trojročný výskum až šesťnásobný nárast objemu odpadu. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy