Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pitnou vodou zásobuje takmer celé východné Slovensko. Je tá voda naozaj čistá?
Zdielať na

Pitnou vodou zásobuje takmer celé východné Slovensko. Je tá voda naozaj čistá?

STARINA / Takmer 60 miliónov kubíkov vody na ploche vyše troch kilometrov štvorcových - unikátna stavba, ktorá v najvýchodnejšom cípe Slovenska stále láka fotografov či turistov. Vodárenská nádrž Starina už viac ako 30 rokov zásobuje pitnou vodou takmer celé východné Slovensko. Vodu tam testujú dokonca aj pstruhy a mušle.

Vodárenská nádrž Starina je najväčším zdrojom pitnej vody v strednej Európe a je najväčšia na Slovensku. V jej okolí platia prísne pravidlá, keďže ide o prvý a druhý stupeň hygienickej ochrany.

Hygienici tu odoberajú raz mesačne nielen vzorku upravenej, ale aj surovej vody. "Pokiaľ ide o surovú vodu, ktorá ešte len priteká do úpravne, tak tam sa občas vyskytnú nejaké koliformné baktérie alebo Escherichia coli, ale to sú minimálne zanedbateľné množstvá, to sa nedá hodnotiť, že ide o fekálne znečistenú vodu," uviedol riaditeľ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Humennom Miroslav Veliký. 

Podľa hygienikov sa v nádrži síce nachádza kolónia fekálnych baktérií, no pitná voda nijako ohrozená nie je. "Tie počty tých fekálnych baktérií v tej Starine sú možno na úrovni niektorých studní, ktoré bežne ľudia používajú," povedal Veliký. 

"Za obdobie rokov 2016-2017 nebolo zaznamenané prekročenie limitu fekálnych baktérii v surovej vode," píše sa v stanovisku Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Podľa vodárenskej spoločnosti patrí pitná voda zo Stariny medzi najkvalitnejšie na Slovensku. "Kvalitu vody na vodnej nádrži Starina kontrolujeme pravidelne. V poslednom čase sa tam objavili stopové množstvá fekálnych baktérií, ktoré ale nemajú žiadny vplyv na kvalitu vody," uviedol Pavel Machava, hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku. 

Vodárenská nádrž Starina je situovaná do priemyselne neznečisteného prostredia. V jej okolí sa ale pohybuje množstvo voľne žijúcich zvierat, napríklad aj zubry. "Indikátorom fekálneho znečistenia sú napríklad aj Enterokoky. Hlavným zdrojom sú odpadové vody, fekálie človeka a teplokrvných živočíchov," uvádza Východoslovenská vodárenská spoločnosť. "Pokiaľ sa aj nájdu nejaké fekálne baktérie v surovej vode alebo v tej vode v nádrži, tak úpravňa vody v Stakčíne s tým nemôže mať žiaden problém," dodal Veliký. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy