Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Elektronické podpisy fungujú, má to ale jeden háčik
Zdielať na

Elektronické podpisy fungujú, má to ale jeden háčik

BRATISLAVA / Občianske preukazy sú v ohrození. Takto médiá vlani v októbri informovali o tom, že naše elektronické občianske preukazy nie sú až také bezpečné, ako sme si mysleli. Odborníci zistili, že pri troche snahy sa dajú hacknúť.

Najprv to nebolo až také horúce, no keď prichádzali ďalšie a ďalšie informácie, ministerstvo vnútra prišlo s týmto oznámením. "Prišlo usmernenie o neplatnosti certifikátu tým pádom, aby sme spravili opatrenia deaktivujeme služby e-governmentu, pri ktorých by sa zaručený elektronický podpis mohol zneužiť," povedala ešte v októbri štátna tajomníčka Ministerstva vnútra Denisa Saková. 

Ľudsky povedané - elektronický občiansky preukaz museli vypnúť. Nedal sa už používať na služby, pri ktorých bol potrebný zaručený elektronický podpis. Ministerstvo vtedy tvrdilo, že sa to vyrieši nahratím nového bezpečnostného certifikátu do čipu občianskeho preukazu. Vraj sa to pokúsia urobiť na diaľku a nebude treba nikam chodiť. Skutočnosť bola a je iná. Treba chodiť, na diaľku sa nič nenahralo. To už zistili mnohí, ktorí sa pokúšali vybaviť úradné veci s elektronickým podpisom.

"Náš pôvodný zámer, že bude možné nahrávať certifikát na diaľku sme museli zrušiť a zrušili sme ho v januári tohto roka. Zrušili sme ho preto, pretože si myslíme, že bude lepším riešením taký spôsob, ktorý nebude len jednoúčelový, a to na nahrávanie nového certifikátu, ale bude mať viac funkcií. Samozrejme s tým, že budeme musieť rešpektovať rozhodnutie Národného bezpečnostného úradu," uviedla hovorkyňa Ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Prečo to vlastne nešlo urobiť na diaľku, tak ako to malo ministerstvo pôvodne v úmysle, či v tom bol nejaký technický problém, to sme sa nedozvedeli. Mnohým možno napadla otázka, koľko celý tento problém vlastne stál. Bolo treba odstaviť tisíce, možno státísíce elektronických certifikátov a postupne ich nahradiť novými. "Tým, že sa zneplatnili potencionálne nebezpečné certifikáty a tým, že sme nahrádzali nové certifikáty, Ministerstvu vnútra nevznikli žiadne extra náklady," informovala Dobiasová. 

To, že nemáte aktualizovaný certifikát na občianskom preukaze, však neznamená, že teraz treba v panike bežať na oddelenie dokladov a žiadať okamžitú nápravu. Jednoduché elektronické služby s občianskym preukazom normálne fungujú. Problém nastane len vtedy, ak budete chcieť cez internet vybaviť niečo zložitejšie. "Ak nie je aktualizovaný certifikát, tým pádom nie je možné ani mať na občianskom preukaze elektronický podpis čo znamená, že občan si nemôže vybaviť tie elektronické služby, ktoré tento podpis vyžadujú, napríklad prepis auta," vysvetlila Dobiášová. V takom prípade nezostane nič iné, len zobrať občiansky a vybaviť to osobne.

"Ak si chce ktokoľvek obnoviť certifikát alebo nahrať nový, tak to samozrejme môže urobiť na ktoromkoľvek klientskom centre bezplatne a na počkanie," uzavrela Dobiášová. Celý proces nahrávania certifikátu priamo na mieste trvá niekoľko minút. Potom to už naozaj funguje tak, ako má.

O výmene certifikátu na elektronický podpis sa dozviete viac v reportáži: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy