Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Odsúdeného Pachingera už zadržala polícia, Brtva sa stále neukázal
Zdielať na

Odsúdeného Pachingera už zadržala polícia, Brtva sa stále neukázal

BRATISLAVA / Patrik Pachinger, ktorý je odsúdený v kauze skrachovaných nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia, skončil v rukách polície. Podľa jeho advokáta si pre neho prišli policajti domov s tým, že je po ňom vyhlásení pátranie.

"Polícia zmenila rozhodnutie najvyššieho súdu," uviedol Patrik Pachinger exkluzívne pre televíziu JOJ pred bránami väznice. Situácia, v ktorej sa ocitol je nečakaná. Polícia ho zadržala aj napriek rozsudku najvyššieho súdu. Senát mu koncom marca okrem trestu odklepol aj mesačný odklad pred nástupom do väzenia. Na obvodnom oddelení ho držali niekoľko hodín. 

"Pred štvrtou mi volal pán Pachinger, že prišli k nemu domov príslušníci policajného zboru obvodného oddelenia Bratislava - Staré mesto s tým, že je po ňom vyhlásené pátranie. Nevedel si to vysvetliť, že ako je to možné," opisoval situáciu advokát Patrika Pachingera Martin Krakovský.

Nepomohli žiadne argumenty Patrika Pachingera ani jeho advokáta. Polícia má na toto konanie nečakané vysvetlenie. "Vo vami uvedenom prípade bol muž na základe príkazu sudcu zatknutý a následne dodaný do výkonu trestu odňatia slobody," uviedla hovorkyňa KR PZ Bratislava Veronika Slamková.

Lehota na nástup výkonu trestu Pachingerovi vyprší 28. príla. Na druhý deň ráno by mal, podľa správnosti, nastúpiť do bratislavskej väznice. Polícia ho tam už eskortovala v piatok. "Čo na to povedať," dodal Pachinger. Hovorkyni najvyššieho súdu, ktorú televízia JOJ kontktovala sa už vzhľadom na neskoršie piatkového popoludnie nepodarilo zistiť, prečo táto situácia nastala. 

Po Brtvovi pátra polícia 

Spolu s Pachingerom figuruje v kauze tunelovania nebankoviek aj Dávid Brtva a Jozef Majský. Po Brtvovi polícia pátra. Na výkon trestu mal nastúpiť hneď po rozsudku, väzeniu sa vyhýba viac ako dva týždne. "Najvyšší súd v prípade Dávida Brtvu nariadil okamžitý výkon trestu," uviedla hovorkyňa najvyššieho súdu Alexandra Važanová. 

Brtva je stále na slobode a súd pre to vydal ďalší príkaz. "Príslušnému útvaru v pôsobnosti Okresného riaditeľstva policajného zboru v Bratislave III. bol v priebehu minulého týždňa doručený príkaz na dodanie do výkonu trestu na odňatie slobody zo strany najvyššieho súdu," uviedol policajný hovorca Michal Szeiff.

Súd nemá spis

Polícia ho na adrese trvalého bydliska nenašla. Okrem toho Brtva kalkluje z pohodlia domova s inou skutočnosťou. Brtva požiadal o odklad nástupu do výkonu trestu hneď po rozsudku. Kedže nebol na jeho vyhlásení, žiadosť podal už na Špecializovaný trestný súd. Ten ešte v tejto veci nemá ani spis. Otázne je preto, kedy v tomto prípade rozhodne. "Špecializovaný trestný súd nemôže vo veci konať bez spisového materiálu, ktorý sa nachádza na Najvyššom súde SR," vysvetlila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

"Na písomné vyhotovenie rozsudku má príslušný senát 30 pracovných dní," uviedla hovorkyňa najvyšieho súdu Alexandra Važanová. Z toho jasne vyplýva, že rozhodnutie o jeho odklade väzenia, tak skoro nebude. Okrem toho podľa expertky, teraz je už táto snaha zbytočná. "Mal o to požiadať sudcu hneď pri vyhlásení rozsudku. Má okamžite nastúpiť do výkonu trestu," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. "Zo strany polície boli a v súčasnej dobe aj sú vykonávané v zmysle zákona všetky potrebné úkony," ubezpečil Szeiff.  

Dávida Brtvu súd pravoplatne odsúdil na deväť rokov, Patrika Pachingera na sedem. Obaja majú dve tretiny trestu odpykané. Okamžite po rozsudku požiadali o podmienečné prepustenie. 

Viac o tomto prípade sa dozviete v nasledujúce reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy