Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jar je už tu. Poznáte všetky rastliny zvestujúce toto obdobie?
Zdielať na

Jar je už tu. Poznáte všetky rastliny zvestujúce toto obdobie?

POLONINY / Počuli ste už o rastlinke, ktorá sa volá čemerica purpurová? Na severovýchode vykúka ešte skôr ako snežienky. Aj preto ju volajú poloninský posol jari. Je to však veľmi zriedkavý kvietok a navyše zákonom chránený.

Prírodná rezervácia Grúnok bola vyhlásená práve za účelom ochrany čemerice purpurovej. Poloniny to totiž nie sú iba karpatské bukové pralesy, hraničný trojbod Kremenec či voľnežijúce stáda zubrov. Nájdete tu aj najvyššie položený vojnový cintorín v Európe, nádhernú drevenú architektúru a teraz aj túto vzácnosť.

Poslom jari v Poloninách nie sú snežienky, ale kvietok s názvom čemerica purpurová. Kvitnúť začína už vo februári, v čase, keď je ešte zem pokrytá snehom. Čemerica purpurová je veľmi zriedkavá rastlinka a práve v tejto prírodnej rezervácii je jej najmasovejší výskyt na Slovensku.

"Čemerica patrí k východokarpatským druhom rastlín. Patrí medzi karpatské-dácke subendemity, subendemit je rastlina, ktorá sa zriedkavo vyskytuje v nejakom území, v Karpatoch," hovorí pracovníčka pre enviromentálnu výchovu, Správa NP Poloniny Iveta Buraľová. 

Rusínsky buditeľ Alexander Duchnovič o nej v rusínskom kalendári z roku 1853 hovorí ako o špnze, čo je jej ľudový názov. Jej oficiálny názov však má svoj význam: "Sčemerenie znamená mať tráviace problémy, mať koliku, to je ľudový názov. Údajne od toho je názov čemerica," vysvetlila Buraľová. 

Alexandre Duchnovič o nej písal i to, že ju kedysi volali čierny tulipán. Čemerica purpurová je ohrozený, zákonom chránený druh. Aj keď patrí medzi dekoratívne rastliny a teraz ju nesmieme trhať ani presádzať, v minulosti to bola nenahraditeľná pomoc pre gazdov, keď mal dobytok tráviace ťažkosti. "Patrí medzi jedovaté druhy rastlín. Dobytku pomôže, pretože v mnohých rastlinách sú prvky, ktoré sú jedovaté, ale v liečiteľstve sa využívajú," prezradila Buraľová o rastline viac.

Súvisiace články