Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Revolučná očná liečba je alternatívou obávanej operácie očí laserom
Zdielať na

Revolučná očná liečba je alternatívou obávanej operácie očí laserom

JERUZALEM / Ľudia s poruchami zraku majú v súčasnosti oveľa viac možností ako kedysi. Okrem štýlových skiel a rámov môžu využívať kontaktné šošovky alebo podstúpiť laserovú operáciu. Mnohí ale majú strach z bielych plášťov. Preto prišli vedci s revolučnou novinkou. Volá sa nanokvapky.

Nová metóda využívajúca nanokvapky dokáže pomôcť miliónom pacientov, ktorí majú problém so zrakom. Navyše je skvelou alternatívou k obávanému laserovému zákroku, kontaktným šošovkám či okuliarom, chvália sa izraelskí vedci. "Okuliare, šošovky a laserová chirurgia menia tvar trajektórie svetla, kým nanokvapky zrovnajú lom svetla prechádzajúci rohovkou," povedal chirurg a výskumník David Smadja.

Zatiaľ novinku testovali len na zvieratách, ale dúfajú, že čoskoro budú môcť pomáhať aj ľudským pacientom. V princípe hovoria o troch krokoch. Tým prvým je použitie smartfónu na diagnostiku, následne je potrebný minichirurgický zákrok a po ňom už sa kvapky môžu používať.  "V podstate si bez pomoci lekára dokážu oči liečiť v pohodlí domova sami," povedal univerzitný profesor Zeev Zalevsky. 

Nanokvapky nie sú limitované pro krátkozrakých, ďalekozrakých a dokonca ani tých, ktorí majú poškodenú rohovku. Vedci sľubujú, že testy na ľuďoch by chceli odštartovať najneskôr v roku 2019.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy