Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Exposlankyňa Rošková hospodári s agrofirmou od muža, ktorého miestni roľníci obviňujú z násilných praktík
Zdielať na

Exposlankyňa Rošková hospodári s agrofirmou od muža, ktorého miestni roľníci obviňujú z násilných praktík

MICHALOVCE / Agrofirma, ktorá patrí niekdajšej poslankyni za SMER-SD Ľubici Roškovej, mala v nedávnej minulosti bezproblémové postavenie na Slovenskom pozemkovom fonde. Minimálne pri hladkom priebehu získavania zmlúv ma prenájom pásov menších plôch pôdy v rôznych regiónoch východného Slovenska. Spoločnosť bez problémov dosiahla nájom farmárskych plôch na pozemkovom fonde, ktorému v tom čase šéfovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Roškovej firma je aktuálne vyšetrovaná pre podozrivé čerpanie agropodpôr.

Ľubica Rošková, ako okresná šéfka Smeru sa v Michalovciach, sa podľa mnohých tamojších roľníkov postupne stala vplyvnou osobou v agrosektore až tak, že ju roľníci nenazvú inak, ako grófka Rošková. Podľa dostupných informácií z verejných zdrojov je ľahké zistiť, ako sa exposlankyňa stala majiteľkou agrofarmy, ktorá aktuálne čelí závažnému podozreniu pre sofistikovaný podvod na financiách štátu a európskeho spoločenstva.

História jej firmy siaha k podnikateľovi, ktorý pre TV JOJ poskytol rozhovor o tom, ako predal časť agrofarmy, ktorý dnes ovláda exposlankyňa. Ide o podnikateľa, ktorého nespokojní farmári obviňujú z násilných, údajne aj mafiánskych praktík pri ovládnutí ich pôdy. "Mňa spájajú s násilím len pre spory, ktoré sme mali, pre nič iné," povedal Patrik Šuchta, konateľ spoločností Pemagro a spoločník v spoločnosti IP Construct.

Patrik Šuchta je vodítkom k Roškovej firme Agro Porúbka, ktorú teraz preveruje prokuratúra s podozrivým čerpaním agrodotácii. V roku 2013 vznikla farmárska firma PEMAGRO s.r.o. S pôdou, nehnuteľnosťami a nájomnými zmluvami na pôdu od pozemkového fondu s rozlohou minimálne 190 hektárov. Do dvoch rokov do Pemagra vstúpil Šuchta so svojou firmou IP Construct aby takmer okamžite, do necelého mesiaca z Pemagra previedol pôdu, zmluvy na štátnu pôdu a budovy predajom na spol. GARD s.r.o. Majetok predal záujemcovi s najvyššou ponukou. "Bolo viac záujemcov, pán Arányi dal najlepšiu cenu," hovorí Šuchta. 

Konateľ Gard s.r.o. do roka firmu opúšťa. Súbežne sa vlastníkom agrofarmy GARD stáva exposlankyňa Rošková, ktorá okamžite mení len názov firmy na Agro Porúbka s.r.o. A získava obrovské hektáre štátnej pôdy s prenájmom od pozemkového fondu až do roku 2042. Šuchta tvrdí, že sa s Roškovou poznajú zbežne, a jej politický vplyv nikdy nanič nevyužíval.

Opozícia aj dnes tvrdí, že ak na východe prišli o kšefty na pozemkovom fonde slušní farmári o prenajímanú štátnu pôdu, je to zodpovednosť vtedajšej šéfky fondu. Bola ňou Gabriela Matečná. Tá sa s ukrivdenými roľníkmi plánuje osobne stretnúť už tento týždeň. Stále odmieta akékoľvek spojitosti s biznisom s pôdou na východnom Slovensku. Rošková s médiami nekomunikuje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy