Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ako posilniť detskú imunitu
Zdielať na

Ako posilniť detskú imunitu

Zdroj: SITA

INZERCIA / Každá mamička by privítala, keby jej dieťa nebolo nikdy choré, bolo stále zdravé a šťastné. Bohužiaľ realita je často iná. Nachladnutie, horúčka či chrípka sú na každodennom poriadku. Deti sa stanú omnoho častejšie obeťami rôznych chorôb. Keďže sa ich imunitný systém stále vyvíja, musí neustále bojovať s množstvom baktérií, vírusov a iných mikroorganizmov.

Ako je možné efektívne ochrániť dieťa a zároveň posilniť imunitu? Našťastie existujú jednoduché spôsoby, ako to dosiahnuť. Poďme sa na ne bližšie pozrieť.

Zdravá a vyvážená strava je základ

SITA

​Dostatok zeleniny a ovocia je stále v kurze. Koreňová zelenina, zelená fazuľka, pomaranče, jahody a mnoho ďalších, obsahujú imunitu podporujúce látky - tzv. fytonutrienty (fytochemikálie). Ide najmä o vitamín C a karotenoidy. Fytonutrienty majú protizápalové a antibakteriálne účinky, podporujú srdcovo-cievny systém, imunitu či sliznice a sú tiež antioxidantmi.

Odporúčané je, aby dieťa jedlo 5 porcií ovocia a zeleniny denne vo všetkých farbách. Tým telu poskytnete dostatočné množstvo fytonutrientov.

Je potrebné kupovať bio produkty?

Deti mladšie ako 12 mesiacov nemusia nutne užívať bio potraviny, ale je to užitočné a zmysluplné. Informuje o tom doktor Bukovský vo svojej knihe Návod na prežitie pre bejby. Ostáva teda na vás, akou cestou sa vydáte.

Zabezpečte dieťaťu dostatok spánku

Štúdie dospelých poukázali na to, že nedostatok spánku u nich viedol k zvýšenej náchylnosti k ochoreniam. Znížil sa počet bielych krviniek, ktoré prirodzene bojujú proti mikróbom a dokonca rakovinotvorným bunkám.
To isté platí pre deti.

Tiež nepreťažujte deti rôznymi aktivitami. Najmä pred plánovaným odpočinkom a nočným spánkom. Prílišná stimulácia mozgu (aj TV, tablet) môže mať nežiadúce účinky na zaspávanie a viesť k neskorším problémom so spánkom.

Pokiaľ môžete, svoje dieťa dojčite

Materské mlieko obsahuje látky podporujúce imunitu a tvorbu bielych krviniek. Chráni dokonca pred mnohými chorobami, ako sú infekcie uší, alergie, hnačky, pneumónia, meningitída, infekcie močových ciest a syndróm náhleho úmrtia dojčiat. A to zďaleka nie je všetko.

Obzvlášť bohaté na protilátky je kolostrum (mledzivo, “prvé mlieko”), tvoriace sa tesne pred pôrodom či tesne po ňom.

Ak z akéhokoľvek dôvodu dojčiť nemôžete, nezúfajte. V súčasnosti existujú plnohodnotné náhrady materského mlieka podporujúce imunitu a zdravý vývin vášho dieťaťa. U nás najčastejšie nájdete značky ako Nutrilon, Beba, Sunar, Hipp či France Lait. Zložením a nutričnými hodnotami sú podobné materskému mlieku. Strach, že nimi bábätku ublížite, mať nemusíte.

Budujte u dieťaťa pozitívny vzťah k cvičeniu

Pravidelné cvičenie je prínosom pre deti a aj pre rodičov. Veľmi efektívne sú spoločné rodinné aktivity, ako napríklad jazda na bicykli, turistika, korčuľovanie či rôzne loptové hry (futbal, basketbal, volejbal či dokonca vybíjaná). Bonusom je to, že tieto aktivity vám nevytiahnu veľa peňazí z rodinného rozpočtu

Ak ako rodina spoločného času veľa nemáte, skúste byť pre deti aspoň pozitívnym vzorom. Sami sa venujte nejakému športu či cvičeniu. Prirodzene v nich vybudujete pozitívny vzťah k pohybu. Určite je to lepšie, ako len na deti naliehať, aby sa hýbali alebo išli von.

SITA

​Obmedzte šírenie choroboplodných zárodkov

Uistite sa, že si vaše deti často umývajú ruky a používajú mydlo. Osobitnú pozornosť venujte hygiene pred a po každom jedle, po hre vonku, manipulácii s domácimi zvieratami, použití toalety a po príchode z jaslí či materskej školy.
Keď ste vonku, vezmite si so sebou jednorazové vlhčené utierky na rýchle očistenie a odstránenie nečistôt.
Nezabudnite na pravidelné vetranie a hygienu domácnosti.

Ak vaše dieťa ochorie, ihneď vyhoďte aj zubnú kefku. Hoci má dieťa malú šancu dvakrát ochorieť na rovnaký chrípkový vírus, pre ostatných členov rodiny to neplatí. Vírus zo zubnej kefky môže prejsť na ďalšie zubné kefky a tým infikovať ostatných členov rodiny.

SITA

​Obmedzte pasívne fajčenie u detí

Ak vy alebo niektorý člen rodiny fajčíte, vaše dieťa fajčí tiež, a to pasívne. Cigaretový dym obsahuje viac ako 4 000 toxínov, z ktorých väčšina môže dráždiť alebo zabíjať bunky v tele. Dym z fajčenia zvyšuje riziko vzniku SIDS (syndróm náhleho úmrtia dojčiat), bronchitídy, infekcií uší a astmy. Môže tiež ovplyvniť inteligenciu a neurologický vývoj.

Vyhnite sa častému užívaniu antibiotík

Antibiotiká liečia výlučne choroby spôsobené baktériami. Nanešťastie väčšina detských chorôb je spôsobená vírusmi.
V dôsledku ich častého užívania (aj keď je to bezúčelné) rastú kmene baktérií odolných voči antibiotikám. Ak chce pediater predpísať vášmu dieťaťu antibiotiká, uistite sa, že tak nerobí len kvôli vášmu naliehaniu.

Záver

Podporiť detskú imunitu môže každý rodič. Často stačí málo. Či už ide o zdravú, vyváženú stravu, dostatok spánku a oddychu, dojčenie, športové aktivity, hygienu a v neposlednom rade efektívne užívanie antibiotík. Ak sa vám aj napriek týmto odporúčaniam nedarí v boji s chorobami, obráťte sa na vášho pediatra či iných špecialistov.