Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Kňažko hral v Užhorode v češtine. O jazykovej bariére podľa neho nemôže byť reč
Zdielať na

Kňažko hral v Užhorode v češtine. O jazykovej bariére podľa neho nemôže byť reč

UŽHOROD / Herec Milan Kňažko navštívil v posledných dňoch Ukrajinu, kde hosťoval so svojou monodrámou. Hoci ju hrá v češtine, pre tamojšie publikum bola zrozumiteľná. Dokonca viac, ako keby sa divákom pokúšal prihovárať po rusky.

Do Zakarpatského divadla Bavka prišli diváci na monodrámu Shylock s mimoriadnym hereckým výkonom Milana Kňažka, ktorá bola pre Ukrajincov zrozumiteľná hoci je hraná v češtine. "Je to hra o rasizme, o ľudskej hlúposti, je to hra o predsudkoch," uviedol Milan Kňažko. 

Herec Milan Kňažko navštívil Užhorod prvýkrát. O žiadnej jazykovej bariére tu podľa neho nemôže byť reč. "Rozumejú po slovensky. Hovorili mi tu kolegovia, že keď sa pokúšali hovoriť rusky, tak im menej rozumeli ako keď hovoria po slovensky," povedal Kňažko. 

Hra Shylock je inšpirovaná Shakespearovým Kupcom benátskym. Herec Milan Kňažko ju v Užhorode odohral pri príležitosti pripomenutia si 100. výročia vzniku Československa. "Najmä Zakarpatsko je nám veľmi blízke, je to súčasť Európy a stojí za to prísť sa sem pozrieť. Užhorod je veľmi zaujímavé mesto, kde sa križuje história už stovky rokov a kde zanechali stopy aj naši predkovia zo Slovenska," dodal. 

Užhorod je dynamické a multikultúrne mesto. Hoci je len kilometer od našej hranice, pre mnohých Slovákov je úplne neznáme. Jeho obyvatelia žijú kultúrou denne. "Stretávajú sa tu národnosti, povedal by som, že z celého sveta a práve preto, že mesto je strediskom kultúry, tak to dáva aj takto najavo, a to je jeden z výstupov, ktoré sa tu dejú každý mesiac a každý týždeň," povedal slovenský učiteľ v Užhorode Ján Pochanič. 

Súvisiace články