Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
O kariére v médiách snívajú mnohí. Zlatá klapka je jednou z možných ciest
Zdielať na

O kariére v médiách snívajú mnohí. Zlatá klapka je jednou z možných ciest

BRATISLAVA / Pre pár dňami sa už šiestykrát odovzdávali ceny Zlatá klapka. Sú to ocenenia pre mladých, z ktorých raz možno vyrastie konkurencia pre nás - moderátorov, reportérov, kameramanov alebo režisérov. Koniec koncov, tí najlepší budú mať možnosť prísť aj priamo do televízie JOJ. Ako prvý prišiel víťaz hlavnej ceny Zlatej klapky v spoločnosti organizátorky súťaže.

V porote súťaže Zlatá klapka sedela už po druhýkrát aj tvár TV JOJ, Andrea Belányiová, ktorá sa netají nadšením z príspevkov v súťaži. "Tých materiálov bolo 7,5 hodiny, naozaj sa bolo na čo pozerať a dovolím si povedať, že dve tretiny z nich boli na profesionálnej úrovni," konštatuje Andrea Belányiová.

Zlatá klapka má za sebou už šiesty ročník, na jej počiatku stál nový odbor na škole ZUŠ J. Albrechta - odbor audiovizuálnej a multimediálnej výchovy. Obrovské nadšenie a nápad zorganizovať súťaž prišiel od Petry Kolevskej Vančíkovej, známej Alžbetky z Perinbaby. Dnes je predsedníčkou poroty.

Súťaž je určená pre deti od 10 do 19 rokov, pred Stredné odborné školy. Kategórie boli dve, rozdelené podľa veku na deti do 14 rokov a od 15 rokov. Tento rok pribudla ďalšia. "Cítili sme, že potrebujeme zvýšiť objektivitu súťaže, pretože to sú deti, ktoré sa chcú venovať filmovaniu a televíznej tvorbe profesionálne," hovorí organizátorka a riaditeľka ZUŠ J. Albrechta, Lucia Celecová.

Hlavnými kategóriami sú spravodajstvo, publicistika, krátky hraný film, animovaný film a technické kategórie, ako napríklad kamera či strih. Dokopy sa súťažilo až v 26 kategóriách. "O súťaž je obrovský záujem, tento rok sa prihlásilo 110 príspevkov, porota sa zapotila, ale kvalita je každým rokom vyššia a vyššia," povedala Celecová.

Hlavnú cenu Zlatej klapky si odniesol Matej Kováč za dokument "Vitéz". "Mapuje osobnosť stredoškolského profesora Viliama Fabiána. Keď na jar roku 1944 nariadili Židom nosiť najskôr žlté pásky a potom žlté hviezdy, tak on bol ten, ktorý im to zakazoval nosiť a to bolo v tej dobe veľmi riskantné a nakoniec na to zaplatil najvyššiu cenu," hovorí autor, Matej Kováč.

Dodal, že víťazstvo nie je len jeho úspechom, na dokumente pracoval celý tím nadšených ľudí. Práca trvala zhruba mesiac.

Silný odkaz zanechal aj 5-minútový film žiakov ZŠ zo Trstenej s názvom "Moja mama" o vzťahu dieťa - matka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy