Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Osobnosti kultúry vyzývajú Laššákovú na odstúpenie. Jej nominácia bola podľa nich nezodpovedná
Zdielať na

Osobnosti kultúry vyzývajú Laššákovú na odstúpenie. Jej nominácia bola podľa nich nezodpovedná

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Novú ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú vyzývajú na odstúpenie predstavitelia kultúry. Požaduje to výzva Žiadame okamžitý kultúrny reparát!, ktorú iniciovalo 322 osobností kultúrnej obce. V priebehu niekoľkých hodín ju odmietlo viac ako 1200 umelcov.

Nástupkyňu ministra kultúry Mareka Maďariča vyzývajú, „aby odstúpila zo svojej novej funkcie a predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby navrhol na tento post osobnosť, ktorá sa svojou kvalifikovanosťou bude môcť uchádzať o dôveru verejnosti“. K výzve, ktorá bola na webstránke http://kulturnyreparat.sk/ zverejnená v nedeľu 25. marca podvečer, sa pripájajú ďalší signatári.

"Dokážte kvalifikovanou nomináciou na post ministra kultúry, že ste pochopili, o čo ide - o kompetentnosť, dôveryhodnosť a morálnu integritu. Tak sa totiž majú spravovať veci verejné. Starať sa o váš vlastný majetok či rodinu nedovolíte nekompetentným ľuďom, ale krajinu im pokojne zveríte,“ píšu vo výzve. Kultúra podľa signatárov našu krajinu „spája a odlišuje od iných. Kultúrou definujeme svoju integritu, nie politickými deklaráciami“. Z uvedených dôvodov žiadajú, aby zodpovední predstavitelia vládnej koalície „priznali, že táto nominácia nebola zodpovedná“. Novú ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú žiadajú, aby z postu ministerky bezodkladne odstúpila a premiéra Petra Pellegriniho, aby „navrhol kandidáta alebo kandidátku, ktorí sa môžu o našu dôveru aspoň začať uchádzať“.

"Ministerka kultúry Ľubica Laššáková eviduje výzvu umelcov na odstúpenie z funkcie. V záujme konštruktívneho dialógu je pripravená po veľkonočných sviatkoch stretnúť sa so signatármi výzvy. Odsúdili ma a pritom ma nepoznajú. Dvadsaťpäť rokov v kultúre je málo?“ reagovala na výzvu nová ministerka Laššáková. 

Zastal sa jej aj bývalý minister kultúry Marek Maďarič. "Prišla z regionálnej politiky, je nováčik. Faktom je, že umelecká obec je veľmi citlivá a je veľmi ťažké získať si jej dôveru. To nie je len o kultúre, ale aj v spojení s vraždou," uviedol Maďarič.

Signatári výzvy zdôrazňujú, že pôsobia v kultúre v celom spektre jej oblastí a nie je im ľahostajná. Medzi stovkami signatárov sú výtvarníci, divadelníci, filmári, hudobníci, architekti, dizajnéri a ďalšie umelecké profesie. Podpísaní sú napríklad divadelný režisér Marián Amsler, knižný vydavateľ Koloman Kertész Bagala, výtvarník Jozef Gertli Danglár, fotograf Peter Župník či dizajnérka Lea Fekete. Pod výzvu sa pridali desiatky známych hercov všetkých generácii, ako sú Juraj Kemka, Alexander Bárta, Zuzana Fialová, Vladimír Černý, Marián Geišberg, Emil Horváth, Kamila Magálová, Milan Kňažko, Zuzana Kocúriková, Robert Roth, Anna Šišková alebo Emília Vášáryová. Na príprave výzvy sa podieľali Barbara Janišová Feglová, Juraj Janiš, Ivan Gaža, Zuzana Mistríková, Ľubica Orechovská a Katarína Štrbová Bieliková.

Ľubica Laššáková prišla na ministerstvo kultúry z postu krajskej predsedníčky Smer-SD v Banskej Bystrici. Vyštudovaná novinárka vyše 20 rokov pôsobila ako redaktorka a moderátorka Slovenského rozhlasu a kultúrnej sfére sa venovala od roku 2012 v Banskej Bystrici. Kultúrna obec ju takmer nepozná. Pár dní pred nástupom do funkcie uviedla 20. marca v rozhovore pre Denník N medzi iným, že tretí sektor je 'príliš bohatý' a že jeho zdroje pochádzajú zo 'zaoceánskych peňazí' a narážala na možný vplyv Georgea Sorosa. Na stretnutí s prezidentom 21. marca pred menovaním uviedla, že ju jej slová mrzia. Na margo koncesionárskych poplatkov pre médiá neskôr uviedla, že "ako bývalá rozhlasáčka si myslí, že sú potrebné" a uviedla, že bude uvažovať, či je lepší súčasný model fungovania verejnej rádiotelevízie, alebo zoštátnenie. Správne by podľa nej bolo "možno niečo medzitým".

Do funkcie nastúpila 22. marca po tom, ako predošlý minister kultúry Marek Maďarič v reakcii na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej 28. februára oznámil, že podáva demisiu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy