Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
REBRÍČEK: Najšťastnejšia krajina je Fínsko. Kde sa umiestnilo Slovensko?
Zdielať na

REBRÍČEK: Najšťastnejšia krajina je Fínsko. Kde sa umiestnilo Slovensko?

BRATISLAVA / Najšťastnejšou krajinou na svete je Fínsko. Uvádza to správa, ktorú každoročne vypracováva agentúra OSN. V hodnotení 156 krajín na základe takzvaného indexu šťastia Fíni odsunuli na druhé miesto Nórsko, ktoré zvíťazilo vlani. Česko si znovu polepšilo, keď sa z vlaňajšieho 23. miesta posunulo na 21. priečku. Slovensko, ktoré bolo minulý rok 40., je na 39. mieste. Správa tento rok prvýkrát brala do úvahy aj to, ako sa v jednotlivých krajinách darí imigrantom.

Spokojnosť prisťahovalcov sa posudzovala v 117 hodnotených krajinách. Ďalšie aspekty, podľa ktorých sa v správe agentúry OSN pre riešenia v oblasti trvalo udržateľného rozvoja (SDSN) posudzuje miera šťastia, sú napríklad priemerná dĺžka života, sociálna podpora, HDP, miera korupcie, bezpečnosť či sloboda rozhodovania.

Od zverejnenia prvej správy dominujú rebríčku "šťastných krajín" severské štáty. Tento rok sa za prvým Fínskom a druhým Nórskom umiestnili Dánsko, Island, Švajčiarsko, Holandsko, Kanada, Nový Zéland, Švédsko a Austrália.

Ekonóm John Helliwell, emeritný profesor Univerzity Britskej Kolumbie, ktorý sa podieľal na vypracovaní správy, upozornil na to, že prvých desať krajín malo najvyššie skóre nielen v celkovom šťastí občanov, ale aj v spokojnosti imigrantov.

"Najzaujímavejším zistením je nápadný súlad v šťastí imigrantov a tých, ktorí sa v danej krajine narodili," povedal Helliwell. "Migranti, ktorí sa prisťahujú do šťastnejších krajín, z toho ťažia, zatiaľ čo migranti, ktorí sa presťahujú do menej šťastných krajín, strácajú," dodal Helliwell. Podľa neho je pocit šťastia v spoločnosti zrejme nákazlivý.

Miesto Krajina
1. Fínsko
2. Nórsko
3. Dánsko
4. Island
5. Švajčiarsko
6. Holandsko
7. Kanada 
8. Nový Zéland
9. Švédsko
10. Austrália

Vo Fínsku, ktoré má 5,5 milióna obyvateľov, žije 300 000 cudzincov a obyvateľov s cudzími koreňmi. Najviac imigrantov je vo Fínsku z iných európskych krajín, sú tu ale aj komunity Afgancov, Číňanov, Iračanov či Somálčanov.

Česko a Slovensko sú v správe spomínajú spoločne s ďalšími východoeurópskymi krajinami ako jedny z tých, ktoré sú najmenej ochotné prijímať imigrantov.

Spojené štáty spadli z vlaňajšieho 14. miesta na 18. pozíciu. Správa uvádza pre tento pokles niekoľko dôvodov: "USA zažívajú krízu verejného zdravia, ktorá zahŕňa epidémiu, obezity, závislosť od opiátov a depresívne poruchy." Dokument poukazuje tiež na to, že spoločensko-politický systém v Spojených štátoch vytvára v porovnaní s inými podobne bohatými krajinami väčšie nerovnosti v príjmoch, čo je jeden z hlavných faktorov, ktoré prispievajú k nespokojnosti občanov. Okrem toho vraj v USA klesá "dôvera, veľkorysosť a sociálna podpora".

Výkonný predseda Inštitútu pre výskum šťastia Meik Wiking uviedol, že pätica severských krajín, ktorá sa spoľahlivo na rebríčku umiestňuje na popredných priečkach, dokáže poskytnúť svojim obyvateľom ako dostatočnú mieru osobnej slobody, tak sociálne zabezpečenie, čo sú výhody prekonávajúce aj skutočnosť, že občania týchto krajín musia platiť "jedny z najvyšších daní na svete". "Stručne povedané, severské krajiny vedia dobre premeniť bohatstvo v blahobyt," podotýka Wiking.