Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Špeciálny obojok pre zvieratá so sluchovým postihnutím
Zdielať na

Špeciálny obojok pre zvieratá so sluchovým postihnutím

INDIANA / Narodil sa so sluchovým postihnutím no napriek tomu funguje ako každé zdravé, štvornohé zviera. Pomáhajú mu k tomu dotyky a vibrácie.

V americkom štáte Indiana žije pes so sluchovým postihnutím. Bentley má tri mesiace a je to miešanec, ktorý aj napriek tomu, že nepočuje funguje takmer ako každý normálny, zdravý pes. Naučiť ho základné povely je ale skutočne náročné. Dôležitú úlohu tu zohrávajú najmä dotyky. Vďaka nim je schopný vnímať. Jeho majiteľka Kim Koscher uznáva, že si vyžaduje oveľa viac pozornosti ako zdravé šteňatá. Stále sa so mnou snaží udržiavať očný kontakt, akoby sa chcel uistiť, že mu rozumiem,” dodala.

Podobne ako u ľudí aj u zvierat funguje takzvaná znaková reč. V niektorých prípadoch ale nestačí. Práve tu by mal Bentleymu a všetkým štvornohým zvieratám pomôcť vibračný obojok. Stlačením gombíka sa vyšle do obojka vibračný signál, ktorým možno ľahšie získať ich pozornosť. Majiteľke Kim to uľahčuje hlavne venčenie: “Pomôže mi to najmä pri prechádzkach v parku, keď zvykne odbehnúť ďalej a krikom ho jednoducho neprivolám.”  Priznáva, že Bentley si zatiaľ na obojok nezvyko no verí, že sa stane jeho neoddeliteľnou súčasťou a bude fungovať ako úplne zdravý pes.  

Pozrite si video z nášho archívu: 

Súvisiace články