Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Príčin tragickej nehody lietadla môže byť viac
Zdielať na

Príčin tragickej nehody lietadla môže byť viac

KÁTHMANDU / V nepálskej metropole Káthmandu sa počas pristávania zrútilo lietadlo. Na palube bolo spolu s posádkou 71 ľudí. Príčina je zatiaľ neznáma.

Bangladéšske lietadlo spoločnosti US - Bangla Airlines smerovalo v pondelok 12. marca na východné letisko Káthmandu z mesta Dháka. Pri pristávaní skončilo na futbalovom ihrisku. Po náraze okamžite začalo horieť. "Presná príčina nehody je zatiaľ nejasná. Sľubujem, jej okamžité vyšetrenie," vyjadril sa nepálsky premiér Khadga Prasad Sharma Oli. Záchranári po uhasení požiaru okamžite vyťahovali obete nešťastia. Podľa polície zomrelo najmenej 49 ľudí, 22 pasažierov je zranených, niektorí sú v kritickom stave. Na palube bolo 33 Nepálčanov, 32 Bangladéšanov, zvyšní dvaja boli z Číny a Maldív.

Podľa leteckého úradu mohli byť príčinou technické problémy. "Lietadlo malo pristáť z juhu, no pristávalo zo severu," uviedol riaditeľ nepálskeho leteckého úradu Sanjiv Gautam. Generálny manažér letiska Raj Kumar Chettri pre agentúru Reuters povedal, že lietadlo sa tesne pred pristátím dotklo letiskového oplotenia. "Malo pristávať zo správneho smeru," upozornil Chettri.

Výkonný riaditeľ US - Bangla Airlines viní za nehodu Káthmandskú letovú základňu."Z veže prišli zlé inštrukcie, náš pilot na vine nebol. Je to inštruktor lietadla Bombardier a má nalietaných viac ako 5000 hodín,"dodal. Niekoľko minút pred pristávaním lietadla bola zachytená komunikácia medzi základňou a pilotom. Ich rozhovor bol ale nejasný.

Zachránení prehovorili o nešťastí

"Pri vzlietaní z Dhaka bolo všetko v poriadku. Čudne sa začalo správať až nad Káthmandom. Zrazu sa lietadlo zatriaslo a vtedy prišla veľká rana," povedal jeden zo zranených pasažierov, zamestnanec nepálskej cestovnej agentúry, Basanta Bohora.

"Bol tam obrovský oheň, dym sa dostal do kabíny a zrazu nastal výbuch," povedal 29 ročný učiteľ z Bangladéšu Sharin Ahmed.

"Po náraze som sa snažil dostať von z horiaceho lietadla. Moja ruka a noha zostali ale zaseknuté. Možno som vypadol cez dvere, pretože som sedel pri nich. Neviem, na nič si nepamätám," dodal pre BBC Nepálčan Keshav Pandey. Piloti zhodnotili, že príčinou nehody mohli byť aj hory, ktoré sú v okolí letiska. Nepál je z prírodného hľadiska jedna z najnebezpečnejších krajín na lietanie. Bombardier Dash 8 Q400, ktorý sa zrútil mal 17 rokov. Pondelňajšia nehoda sa zapísala medzi najtragickejšie nehody pakistanských leteckých spoločností od roku 1922, kedy v lietadle zomrelo 167 cestujúcich.

Pozrite si naše video z archívu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy