Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Maturitný týždeň sa začal. Témy slohov zrkadlia súčasné dianie v spoločnosti
Zdielať na

Maturitný týždeň sa začal. Témy slohov zrkadlia súčasné dianie v spoločnosti

BRATISLAVA / Od utorka sa na celom Slovensku začína týždeň písomných maturít. Na skúšku dospelosti sa v tomto školskom roku prihlásilo 43 541 žiakov, ktorí budú písať maturitné testy na 707 stredných školách. Maturantov čaká postupne slovenčina, cudzí jazyk, matematika a v prípade žiakov maďarskej a ukrajinskej národnosti aj ich materinský jazyk.

V tomto roku maturuje oproti roku 2017 takmer o 4 000 žiakov viac. Počet stredoškolákov, ktorí pristúpia k maturite sa vyšplhal na 43 541 v rámci 707 škôl. Informácie uviedla počas tlačovej besedy pri príležitosti začiatku písomných maturít ministerka školstva Martina Lubyová na pôde Súkromnej strednej odbornej školy v bratislavskom Ružinove. "Maturantom by sme chceli zaželať, aby v tejto zaujímavej a dynamickej dobe dopadli skúšky výborne a aby boli skvele pripravený na úlohy, ktoré pred nimi stoja," povedala ministerka.  Ministerku školstva teší najmä fakt, že matematiku ako povinný predmet si vybralo o 25 percent viac stredoškolákov než v minulom roku. „Snažíme sa podporovať technické vzdelanie a technické vedy. Matematika je naozaj veľmi dôležitá disciplína. Niektorí sú za to, aby maturitné skúšky z matematiky boli povinné. Napriek tomu, že maturita z nej nie je povinná, ma teší, že si ju vyberá čoraz viac žiakov," povedala šéfka rezortu školstva.


Všetky úlohy v externej časti maturít sú založené najmä na čitateľskej gramotnosti, doplnené o všeobecný prehľad, ktorý by mal žiak získať počas stredoškolského štúdia. „Na maturanta sú kladené cieľové požiadavky, ktoré hovoria o tom, čo by mal z obsahového hľadiska vedieť, a takisto, aký výkon musí dosiahnuť, aby zmaturoval," vysvetlila riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kánovská a dodala, že „všetky testy pripravujú odborníci, učitelia zo stredných škôl. V autorských tímoch máme zapojených učiteľov z gymnázií i z odborných stredných škôl, ale aj odborníkov z univerzít. Tí dbajú na odbornosť a precíznosť samotných testov."

Niektorí študenti mali s úlohami problémy, iní si naopak vydýchli. "Nebolo to až také ťažké, ale nebolo to ani ľahké," povedal jeden z maturantov. "Robil som si testy aj doma z predošlých rokov a zdal sa mi dosť ťažký, takže uvidíme," dodal ďalší. Študenti mali trému a niektorí sa ani nevyspali, na svojom výzore si ale dali záležať. "Išiel som do obchodu a povedal som, že maturujem, tak ma takto vystrojili," uviedol hrdý maturant.

Krátko pred 12:00 sa študenti opätovne vrátili do školských lavíc, aby vykonali druhú písomnú slohovú skúšku.

Témy písomnej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2017/2018 - Slovenský jazyk a literatúra

1. „A načo je sloboda, ak nie na to, aby si sa angažoval?“ - J. P. Sartre
(Diskusný príspevok)

2. Spoločnosť sa mení, ale ľudská závisť a radosť zostávajú stále rovnaké
(Úvaha)

3. Učiteľ ti môže otvoriť dvere, ale vstúpiť do nich musíš ty sám
(Slávnostný príhovor pri príležitosti ukončenia stredoškolského štúdia)

4. Priateľ mi podal ruku v pravý čas
(Rozprávanie)

(V galérii môžete zistiť či by ste zvládli maturitu zo Slovenského jazyka)



Z cudzích jazykov si najčastejšie maturanti vyberali anglický jazyk, z ktorého bude maturovať na všetkých troch úrovniach náročnosti 36 328 žiakov. V poradí záujmu nasleduje nemčina a ruština. Francúzštinu si vybralo 33 maturantov, španielčinu 13 a najmenej žiakov už tradične bude maturovať z talianskeho jazyka, a to traja.

Výsledky riadneho termínu externej časti maturitnej skúšky si všetky školy môžu prevziať 2. mája elektronickou formou, výsledky žiakov v papierovej forme budú školám doručené v dňoch 3. a 4. mája. Náhradný termín písomných maturít, ktorý je určený pre žiakov, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu zúčastniť na riadnom termíne, je naplánovaný na 10. až 13. apríla. Opravný termín písomných maturít bude od 4. do 7. septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy