Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Každých päť minút spadla lavína. Skialpinisti na horách zažívajú rušné chvíle
Zdielať na

Každých päť minút spadla lavína. Skialpinisti na horách zažívajú rušné chvíle

VYSOKÉ TATRY / Po extrémnych mrazoch dorazilo teplo aj do Vysokých Tatier. Teplota na Lomnickom štíte bola okolo nuly a v dolinách bolo údajne vyslovene horúco. V horách toto počasie znamená aj lavínové riziko. Lavína môže mať hmotnosť 600 až 900 kilogramov.

Rána sú mrazivé, sneh je ešte na kopcoch a vytvára kôru. Vo výške 2000 metrov si návštevníci môžu vychutnať slnečné halo, hladké svahy a dokonalé ticho. Otepľovaním a s pribúdajúcim slnkom sa na svahoch objavujú prví skialpinisti a väčšine ľudí v posledných dňoch na svahoch stačil aj krátky rukáv. 

Avšak otepľovanie sprevádzajú aj nepriaznivé faktory. Počasie sa rýchlo mení a naokolo počuť hukot lavín. "Každých päť minút spadla lavína," potvrdil poľský skialpinista. "Aj z Gerlachu lavína zahučala, bol to rachot obrovský, musel poriadny kus spadnúť," potvrdili aj slovenskí skialpinisti, ktorí sa vybrali na jarnú túru. Niekedy sú to len malé splazy, niekedy mohutné lavíny, ale nemožno ich podceňovať. "Riziko spočíva v tom, že v strmom teréne dokážu človeku podraziť nohy, čo môže vyústiť v pád a dokonca nohy zlomiť. A v prípade veľkých mokrých lavín, rýchlosť vie byť tak veľká, že dokáže človeka strhnúť a zasypať. V žiadnom prípade jarné mokré lavíny netreba podceňovať," uviedol Marek Biskupič, riaditeľ Strediska lavínovej prevencie HZS. 

V tomto období nás môže prekvapiť nie len otepľovanie, ale aj nový sneh, preto v horách treba dávať zvýšený pozor, kadiaľ sa turisti vyberú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy