Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Je to krok dopredu, ale očakávania boli iné, tvrdí politológ. Politické strany sa vyjadrili k stanovisku Mosta-Híd
Zdielať na

Je to krok dopredu, ale očakávania boli iné, tvrdí politológ. Politické strany sa vyjadrili k stanovisku Mosta-Híd

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zástupcovia politických strán a odborníci na politickú situáciu v krajine sa vyjadrili k vyhláseniu Bélu Bugára po rokovaniach republikovej rady strany Most-Híd.

Politológ Grigorij Mešežnikov k rozhodnutiu strany Most-Híd povedal "Je to určitý krok dopredu, ale očakávania verejnosti boli iné." Napriek tomu podľa Mesežnikova môže tento krok zásadným spôsobom skrátiť funkčné obdobie súčasnej vlády, aj keď ešte nie je jasné či a kedy dôjde k dohode. "Dohoda však predpokladá aj dohodu s opozíciou, napríklad na termíne a ďalších veciach," dodal.

Politický analytik Ján Baránek pripomína, že Most-Híd nešpecifikoval, či je poverenie jednať s koaličnými partnermi o voľbách časovo ohraničené. "Povedal síce čím skôr, ale je tam priestor na špekulácie a manévrovanie," uviedol analytik na margo vyhlásenia Bélu Bugára. Uznesenie republikovej rady je podľa Baránka kompromisom medzi maďarskou a slovenskou časťou strany. Nie je to ale podľa neho principiálny postoj. "Keby chceli, tak odídu," dodal.

Stanovisko hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO):

Je veľmi smutné, že až plné námestia odhodlaných ľudí dokázali priblížiť koniec vládnutia najskorumpovanejšej vlády v histórii Slovenska. Blížiaci sa pád vlády považujeme za zadosťučinenie pre všetkých slušných ľudí na Slovensku, ktorým v tejto zlomovej chvíli dávame verejný prísľub, že urobíme všetko preto, aby v predčasných voľbách opätovne neprepadli stovkytisíc hlasov demokratických voličov, tak, ako sa to stalo vo voľbách v roku 2016. "Chceme ľuďom dať nádej a odvahu do budúcnosti a budeme pracovať na tom, aby Slovensko bolo skutočne slušnou a hrdou krajinou. Dúfam, že strana SMER a SNS bude mať toľko úcty a zodpovednosti k občanom, že podporí ústavný zákon o skrátení volebného obdobia a na Slovensko nebude vytvárať bezvládie," povedala líderka hnutia Veronika Remišová

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) disponuje tímom kvalitných odborníkov združených v tieňovej vláde, je pripravené byť jadrom alternatívy a prevziať zodpovednosť za správu Slovenska.

Stanovisko SPOLU - občianska demokracia:

SPOLU - občianska demokracia víta rozhodnutie strany Most-Híd podporiť predčasné parlamentné voľby. Aj neistá cesta je dnes pre Slovensko lepšia ako tá doterajšia. SPOLU bude slušnou a odbornou možnosťou pre všetkých občanov Slovenska.

Stanovisko strany Sloboda a solidarita (SAS):

Rozhodnutím strany Most-Híd ísť do predčasných volieb sa dnes fakticky rozpadla vláda Roberta Fica. Pre Slovensko a jeho občanov bude najlepšie, ak končí posledná vláda Roberta Fica, lebo desať rokov pri moci stačilo. Predstavitelia strany Most-Híd konečne pochopili, že v tejto koalícii nie je dobré zotrvať, škandálov a káuz je neskutočne veľa. Podmieňovanie zotrvaním Mosta-Híd v tejto vláde schválením ústavného zákona o skrátení volebného obdobia je síce nátlak, ale bez časového obmedzenia. Preto budú poslanci Mosta-Híd čoskoro konfrontovaní aj s otázkou vyslovenia nedôvery premiérovi na základe opozičného návrhu, ktorý sme dnes odovzdali do NR SR.

Je teda na vládnej koalícii, ako dlho chce teraz traumatizovať spoločnosť. Strana SaS je takisto pripravená rokovať. Predčasné voľby sa týkajú celého Slovenska, celej NR SR a tým, že je potrebných 90 hlasov, týkajú sa prirodzene aj opozície. Strana SaS je za čo najskorší možný termín konania predčasných volieb. Strana SaS je zároveň pripravená získať čo najväčší mandát v predčasných voľbách a následne je pripravená prevziať zodpovednosť za Slovensko.

V predchádzajúcich vyhláseniach Most-Híd podporoval myšlienku odstúpenia Roberta Kaliňáka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy