Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Päťnásobné zvýšenie platov v Rusku. Putin pred voľbami plní sľuby spred šiestich rokov
Zdielať na

Päťnásobné zvýšenie platov v Rusku. Putin pred voľbami plní sľuby spred šiestich rokov

MOSKVA / Zamestnanci ruských univerzít, nemocníc a výskumných ústavov sa nestačia diviť. Počas mesiacov, ktoré predchádzajú nedeľným prezidentským voľbám, sa dočkali prudkého zvýšenia platov.

Niektorí zo zamestnancov si našli na výplatných páskach až trojnásobok ich pôvodných platov. Za prilepšením sa podľa podnikateľského serveru RBK skrýva skutočnosť, že do volieb musia úrady splniť dekréty prezidenta Vladimíra Putina, ktoré vydal po nástupe do funkcie v roku 2012.

Putin pred šiestimi rokmi sľúbil zdvihnúť príjmy lekárov, vysokoškolských pedagógov a výskumníkov najmenej na dvojnásobok priemerných miezd v daných regiónoch. Podľa oficiálnych štatistík, platy až do konca minulého roka nespĺňali stanovené ciele. Situácia sa údajne začala zlepšovať, akonáhle Putin oficiálne oznámil, že bude opätovne kandidovať na post hlavy štátu.

"Posledná výplata nemala žiadnu logiku," povedal vedecký pracovník Moskovskej štátnej univerzity Vasilij Dikarjov. Suma uvedená na výplatnej páske údajne dosahovala päťnásobku predchádzajúcich výplat. "Žiadne vysvetlenie sme nedostali, panovalo úplné ticho. Až sme sa divili," dodal ďalší zo zamestnancov. 

Namiesto zvyčajných 30-tisíc rubľov výskumníci dostali až 80-tisíc rubľov. (z približne 430 eur na 1142 eur). Na dvojnásobok vzrástli aj výplaty na moskovskej Botkinovej klinike, kde okrem iného k Medzinárodnému dňu žien dostávali pracovníčky prémiu v hodnote asi 85 eur. 

Kremeľ súvislosti medzi zvyšovaním miezd a voľbami poprel a vyhlásil: "Rast miezd nie je okamžitý proces. Existujú rozhodnutia, ktoré boli prijaté v priebehu minulého roka alebo dokonca počas viacerých predchádzajúcich rokov."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy