Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Úradnícka vláda je pre koaličné strany nepopulárna, tvrdí analytik Baránek
Zdielať na

Úradnícka vláda je pre koaličné strany nepopulárna, tvrdí analytik Baránek

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Béla Bugár sa v pondelok vyjadril jasne - buď budú predčasné voľby, alebo odíde z koalície. Ak dôjde k vysloveniu nedôvery vláde a Fico s Dankom neodsúhlasia predčasné voľby, mohla by vzniknúť úradnícka vláda.

"Úradnícka vláda bola na Slovensku a bola to vláda, kedy bol na Slovensku kľud, pokoj a kedy sa vládlo tak, ako sa vládnuť dá. Úradnícka vláda vznikne vlastne ako kompromis medzi prezidentom a parlamentom. Nie sú tam tým pádom stranícki nominanti. Nemajú strany priamy dosah na tie rezorty a všetko, čo s tým súvisí a o čom akože nemáme vedieť," uviedol politológ Ján Baránek.

"Úradnícka vláda hlavne pre koaličné strany je z tohto pohľadu veľmi nepopulárna. Hlavne preto, že reálny dosah tých strán nie je taký, ako keď tam máte svojho nominanta. A hlavná vec, že by musela vzniknúť po dohode s prezidentom, no a vzhľadom na vzťahy, ktoré vidíme medzi najvyššími ústavnými činiteľmi, momentálne to na snahu o kompromis nevyzerá," myslí si politický analytik Ján Baránek.

Strana Most-Híd bude rokovať s koaličnými partnermi o predčasných voľbách. Rozhodla v pondelok v noci o tom Republiková rada strany. Informoval o tom predseda strany Béla Bugár. "Republiková rada strany Most-Híd poveruje jej vedenie na čele s predsedom Bélom Bugárom rokovať s koaličnými partnermi o možnostiach predčasných volieb," povedal po viac ako osem hodinovom rokovaní republikovej rady Mosta Híd Béla Bugár.

Vyplýva to z prijatého uznesenia, v ktorom sa tiež píše, že v prípade neúspešných rokovaní, Most vystúpi z koalície. "Premiér sa odmietol dohodnúť o predčasných voľbách, teraz budeme mať vôľu rokovať ešte s koaličnou SNS, dovtedy nevieme povedať ako dopadne," dodal Bugár s tým, že podľa Mosta-Híd by súčasnú situáciu vyriešili iba predčasné voľby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy