Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pizza na raňajky? Lepšie ako miska cereálií, tvrdí americká dietologička
Zdielať na

Pizza na raňajky? Lepšie ako miska cereálií, tvrdí americká dietologička

BRATISLAVA / Ak ste si niekedy robili starosti s tým, že si dáte nezdravé raňajky namiesto müsli, tak už nemusíte. Americká odborníčka na výživu Chelsey Amer uviedla, že aj taký kúsok pizze môže byť zdravšou voľbou ako miska cereálií s mliekom. Oboje totiž obsahujú takmer rovnaký počet kalórií, ale pizza obsahuje oveľa väčšie množstvo bielkovín, informoval Independent.

"Priemerný kúsok pizze obsahuje oveľa viac proteínov, ktoré vás zasýtia a nakopnú na ráno. Naviac má tiež viac tuku a oveľa menej cukru ako cereálie," dodáva dietologička pre Independent s tým, že vďaka tomu ľudia neprežijú tak rýchly" sacharidový náraz".

Amer však uznáva, že sa pizza nedá úplne považovať za zdravé jedlo a rozhodne ju nemožno považovať za plnohodnotnú stravu, ktorú bolo možné konzumovať pravidelne.

Amer kontruje britská výživová poradkyňa Rhiannon Lambert. Podľa nej je síce pravdou, že pizza je z hľadiska nutričných hodnôt pomerne vyvážené jedlo, pretože obsahuje cukry, proteíny a základné tuky, ale rozhodne sa nedá označiť za zdravší výber než cereálie.

"Nálepkovať konkrétne jedlá môže byť niekedy kontraproduktívne. Radšej by sme sa mali zameriavať na podiel živín než na počet kalórií, pretože nie všetky kalórie sú si rovné," tvrdí Lambert.

Na čo naráža je teda fakt, že rôzne pizze aj rôzne cereálie môžu obsahovať odlišné množstvo živín. Niektoré majú viac cukru, iné viac bielkovín a tukov. Sama Lambert by na raňajky odporúčala niečo, čo obsahuje vysoký podiel proteínov, čo je skutočne faktor, ktorý môžu cereálie postrádať.

Súvisiace články