Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fica popravia vlastní ľudia
Zdielať na

Fica popravia vlastní ľudia

Neprekvapuje, že sa Robert Fico správa akoby prišiel o rozum. Od strachu môže človeku naozaj aj prepnúť, a premiér nikdy nemal povesť hrdinu. Legenda hovorí, že do jeho prvej vlády ho museli dokopať násilím, lebo pri predstave koalície s Mečiarom a Slotom prestával kontrolovať zvierače. Teraz, keď sa mu vláda definitívne vymyká z rúk, stratil kontrolu úplne, aj nad sebou samým.

Za Ficovou arogantnou pózou je vystrašený fagan, ktorý vie, že už mu na všetko prišli. Bludy o Sorosovi sú len politickým ekvivalentom šťavnatého vulgarizmu na adresu školníka, ktorý vás vlečie za golier do riaditeľne. Ficova vláda de facto skončila a on sa vlastne ani nebráni, len sa hádže o zem. Akurát si pri tom sám ubližuje, pánboh uchovaj jeho dobré zvyky.

Ak niečo prekvapuje, sú to zle pripravené a politicky negramotné útoky a úlety opozície. Vo chvíli, keď stačí vyčkať, kým sa nepriateľ sám úplne rozloží a zničí, politici z druhej strany barikády súťažia s premiérom v hĺbkovom ponore na dno žumpy. Kydanie neoverených dezinformácií do verejného priestoru síce nepomáha ani Ficovi - tomu už nepomôže nič - no rozhodne neprospieva ani traumatizovanej a zmätenej spoločnosti. Sulík, Nicholsonová, Matovič ani Grendel Ficovu vládu nepoložia.

Najzaujímavejším okamihom neustávajúceho prúdu hysterických vystúpení boli zmienky Gabriely Matečnej a Tibora Gašpara, že zúfalo potrebujú vzniknutú situáciu vysvetliť svojim vlastným rodinám. Fica napokon popravia vlastní ľudia. Smer nie je organizovaná zločinecká skupina, ale politická strana. V jeho členskej základni je množstvo slušných ľudí, ktorí sa musia ukrutne hanbiť. Poslanci Smeru, Mostu aj SNS musia vlastným rodinám a priateľom vysvetľovať, že nie sú pasáci mafiánskych neviestok ani vrahovia.

Dostať sa do takejto situácie je nesmierne traumatizujúce. Každý sa z nej bude chcieť čo najrýchlejšie dostať. Včera bolo neskoro. A cesta von nie je iba jasná, ale aj nesmierne jednoduchá a pomerne rýchla. Hlasovanie o dôvere v parlamente. Stačilo by 76 poslancov, ktorí ju Ficovi nevyslovia. A v tomto okamihu to vyzerá tak, že ich bude aj dobre vyše stovky.

Súvisiace články