Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Prívalový dážď premenil brazílsku rezerváciu na podvodný park
Zdielať na

Prívalový dážď premenil brazílsku rezerváciu na podvodný park

RIO DA PRATA / Brazílska prírodná rezervácia Rio da Prata na krátku dobu zmenila vizáž. Po niekoľkých veľmi daždivých dňoch sa hladina vody z riek zvýšila natoľko, že park zatopila a vytvorila tak úplne nový svet, vyzerajúci skoro ako atrakcia pre potápačov. K podobnej udalosti dochádza z pravidla raz za sedem rokov, informoval Daily Mail.

K zatopeniu došlo už na začiatku februára, zábery podvodnej scenérie boli zverejnené len nedávno. Video aj fotografie vydal 2. februára zamestnanec rezervácie Waldemilson Vera, ktorý sa rozhodol kúsok chodníkov prejsť, respektíve preplávať.

Rezervácia leží na sútoku dvoch riek - da Prata a Olho D'Agua. Silné dažde spôsobili zvýšenie hladiny oboch z nich, preto úroveň vody dosiahla tak vysoko. Hladina hneď deň po natočení záberov klesla a všetko sa vrátilo do normálu a nedošlo ani k žiadnym škodám.

K podobnej udalosti dochádza údajne každých sedem rokov, v priemere sa rieky zdvihnú až o tri metre. "Tento rok bola úroveň hladiny najvyššia, čo sme kedy zažili. V oblasti pršalo naozaj veľa," tvrdí portálu Daily Mail riaditeľka rezervácie Luiza Coelh a dodáva, že sa jedná o skutočne nádherný prírodný fenomén.
Šnorchlovanie i mimo povodne

Z bezpečnostných dôvodov nemali na zatopenú časť chodníkov prístup turisti, pretože bolo vraj veľmi ťažké zaplávať celý úsek, ktorý bol pod vodou. Tá na záberoch okrem iného prekvapila svojou priezračnosťou. "Voda bola taká čistá, pretože je oblasť bohatá na uhličitan vápenatý a minerály," povedala Coelh a dodala, že z potopy mali najväčšiu radosť ryby, ktoré mohli jesť hmyz priamo zo stromov a listov.

Súvisiace články