Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kreatívni Rusi, zbraniam chcú dať mená ako Kraken, či Balalajka
Zdielať na

Kreatívni Rusi, zbraniam chcú dať mená ako Kraken, či Balalajka

MOSKVA / Iba jeden jediný deň prešiel od výzvy ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý požiadal národ, aby vymyslel príznačné mená pre nové ruské zbrane. A ruské ministerstvo obrany bolo v priebehu hodín zavalené kreativitou občanov. Názov Kraken podľa bájnej morskej príšery napríklad zvolili pre podmorský jadrový dron, ktorý je schopný zničiť celé pobrežie. Pobavia vás ale aj ďalšie.

Balajkou by pomenovali Rusi futuristickú strelu, ktorá je schopná krúžiť po celom svete. Pochopiteľne nechýbal ani typický čierny humor - ten zastupujú názvy ako Sankcia, či Rozmrazovač. Prvý je spojený s hospodárskymi sankciami uvalenými na Rusko pre anexiu Krymu, druhý je poznámkou na margo vzťahov medzi Rusko a Spojenými štátmi.

Ministerstvo obrany podľa agentúry RIA Novosti dostalo viac ako 60 000 návrhov, pričom každou hodinou sa počet správ zvyšuje o ďalšie 3 000. O najlepších a najpriliehavejších názvoch sa bude hlasovať.

Čečenský líder Ramzan Kadyrov navrhol, aby sa strela pomenovala podľa sýrskeho mesta Palmýra, ktoré sa podarilo vytrhnúť z pazúrov Islamského štátu práve silným úderom ruského letectva. "Názov strely by mal uctiť našich chlapcov, ktorí padli v Sýrii," uviedol Kadyrov.

Súťaž o názov sa hranicami Ruska nekončí. Ministerstvo oslovilo aj ambasády vo svete. Súťažou nechcú podľa hovorcu Kremľa nikoho provokovať: "Rusko nemá v úmysle vstúpiť do pretekov v zbrojení," hovorí Dmitrij Peskov a dodáva, že cieľom nových zbraní je zachovať strategickú rovnováhu síl, ktorá je nevyhnutná pre udržanie mieru a stability. Americký Pentagon uistil, že americká protiraketová obrana je pripravená chrániť krajinu, avšak nie je zameraná na Rusko.

O nových superzbraniach sa dozviete viac v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články