Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Viete, ako vzniklo GPS? Dnes oslavuje už 40 rokov
Zdielať na

Viete, ako vzniklo GPS? Dnes oslavuje už 40 rokov

BRATISLAVA / Na obežnej dráhe Zeme sú umiestnené satelity, ktoré umožňujú stanoviť polohu človeka. Tento systém umožňuje ľuďom nájsť cestu, ale zároveň odhaľuje aj vojenské základne.

Navigácii GPS slávi svoje 40. narodeniny. Prvá umelá družica pomenovaná Navstar 1 začala fungovať 22. februára 1978. V tom čase si nikto nepomyslel na to, aký technologický zázrak prichádza. Postupom času začali pribúdali ďalšie satelity. "Museli tie satelity veľmi, veľmi presne umiestniť na obežné dráhy, potom museli spraviť pozemné komunikácie a hlavne vyrobiť prístroje, ktoré dokážu tieto slabučké signály zo satelitov spracovať tak, aby vedeli vypočítať polohu," povedal profesor fakulty elektroniky a informatiky, Peter Ballo.

Na obežnej dráhe Zeme je umiestnených 21 satelitov. Aby dokázali presne určiť polohu, musia človeka zachytiť aspoň štyri z nich. Najdôležitejší je presný čas, aby sme vedeli kde sa presne v ktorom okamihu nachádzajú. Družice vybavené atómovými hodinami následne vedia pomocou výpočtov miesta a času zariadeniu na zemi poslať údaje o polohe.

Dalo by sa povedať, že systém vznikol náhodou. Keď americkí výskumníci sledovali prvú sovietsku družicu Sputnik zistili, že na základe zmien rádiového signálu môžu určiť jej polohu. "Mnoho dobrých vecí vzniklo pre vojenské použitie, ktoré neskôr americká armáda uvoľnila pre civilné použitie. To je veľký prínos americkej armády, ktorá svoje produkty neskôr uvoľňuje pre civilné použitie včítane svojich expertov," dodal Peter Ballo. Americká armáda tak odštartovala technologickú revolúciu po celom svete. 

Na začiatku v roku 1964 sa systém využíval na monitorovanie ponoriek. Určenie polohy nebolo veľmi presné, ale vtedy to ešte postačovalo. Zlom prišiel až medzi rokmi 1978 - 1985. Na obežnú dráhu poslali 11 ďalších satelitov. Rok 1989 priniesol prvé zariadenie pre ľudí. O 10 rokov neskôr už bol dostupný prvý mobil vybavený gps. Lenže americká armáda zámerne civilný signál znehodnocovala, oficiálne z dôvodu národnej bezpečnosti.

Zlomovým rokom sa stal rok 2000. Bill Clinton na nátlak verejnosti zrušil tento selektívny prístup a práve to odštartovalo obrovský rozvoj. Navigácie začali pribúdať v autách, vyrobili hodinky, okuliare, detské bundy vybavené gps, začali sledovať migráciu vtáctva, prišli aplikácie v mobiloch a mnoho ďalších. Najbližšie nás údajne čakajú autonómne autá. Vďaka európskemu satelitnému systému Galileo budú vedieť samé zaparkovať v našej garáži bez toho, aby sme museli šoférovať.

Paradoxom je, že samotnej armáde, ktorá GPS navigáciu medzi bežných ľudí pustila sa už stihla aj vypomstiť. Populárna aplikácia na meranie krokov totiž prezrádza tajné americké základne. Podľa GPS navigácie meria ľuďom kroky a vytvára celosvetovú mapu jej užívateľov. A tak na miestach, kde mapy nič nezobrazujú, sa zrazu zjaví podrobná mapa chodieb americkej základne.

Navigácia môže niekedy vodičov zaviesť aj na nesprávnu cestu.

Súvisiace články