Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Misia na Mars nebude prechádzka ružovým sadom. Vyskúšali si to už na Zemi
Zdielať na

Misia na Mars nebude prechádzka ružovým sadom. Vyskúšali si to už na Zemi

PÚŠŤ NEGEV / Mars nemusíte hľadať iba na obežnej dráhe. Jeden máme aj na zemi. Konkrétne sa nachádza na juhu Izraela v púšti Negev. Práve tam skupina šiestich vedcov simulovala podmienky pre budúcu medziplanetárnu misiu. A podobný pokus robia vedci aj v Amerike.

Satelitná komunikácia, psychologické efekty izolácie, radiácia aj hľadanie známok života v pôde - misia na Mars nebude prechádzka ružovým sadom.

"Táto misia bola unikátnym zážitkom, na ktorom sa podieľali najmä dobrovoľníci. Simulovali sme podmienky porovnateľné s červenou planétou a testovali sme nové procesy a technológie potenciálne využiteľné v budúcnosti," hovorí Guy Ron, profesor nukleárnej fyziky. 

Okolie izolovaného mesta Micpe Ramon v izraelskej púšti poskytlo vedcom jedinečnú analógiu s červenou planétou. Terén, pustatina, dlhé vzdialenosti, horúčavy a sucho predstavovali náročnú výzvu nielen pre aktérov, ale aj pre vedcov. Zámerom projektu s názvom D-Mars bolo pritiahnuť pozornosť k vesmírnym zámerom aj širokej verejnosti. Vedci sa ale zapotili - od monitorov sa takmer nepohli.

"Neustále sme monitorovali a prepočítavali spotrebu energie, vody aj jedla, ktoré budú potrebné pre celú misiu," vysvetľuje architekt Alon Sikhar. Projekt realizovali vedci z univerzity v Jeruzaleme v spolupráci s izraelskou vesmírnou agentúrou. 15. februára ale v americkom Utahu odštartoval ďalší projekt týkajúci sa červenej planéty. A práve v ňom má Slovensko svoju zástupkyňu - vedkyňu Michaelu Musilovú. Pozrite si s ňou rozhovor. 

Súvisiace články