Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Teleport a lietajúce automobily. Budúcnosť dopravy je v oblakoch
Zdielať na

Teleport a lietajúce automobily. Budúcnosť dopravy je v oblakoch

BRATISLAVA / Technológie za posledných 100 rokov zaznamenali obrovské zmeny. Preto je ťažké predpovedať, čo bude slúžiť ako dopravné prostriedky o ďalších sto rokov a čo bude nové prepravné prostriedky poháňať.

Podľa jedného z najznámejších technologických vizionárov Julesa Verna by bola budúcnosť dopravy jasná. Žiadna doprava by neexistovala, pretože by ju nahradili teleporty. Čínskym vedcom sa už údajne podarilo teleportovať fotón a raz to možno bude aj celý človek. Teleportáciu ako spôsob dopravy o 100 rokov nevidí reálne mnoho súčasných mladých ľudí. "Predpokladám, že počet elektromobilov by mohol narásť," uvádza jeden. "Možno by sa mohli používať lietajúce automobily," dodáva ďalší. 

Podľa súčasných trendov by o sto rokov mali byť bežné elektromobily, lietajúce autá, cyklodrony, dronobusy, hyperloop či autonómne autá riadené cez počítačové siete. "Možno sa nám podarí lacnejšie vystavať infraštruktúru pre automobily, ktoré budú autonómne." uviedol Ján Lešinský z Ústavu dopravnej techniky SjF STU.

Budúcnosť nových prepravných technológií nezávisí len od technologickej vyspelosti. "Existuje šesť hlavných hľadísk, ktoré môžu byť ovplyvňujúce." dodáva Ján Lešinský. Jedným je napríklad sociálne hľadisko, konkrétne miesto kde bývame, študujeme a pracujeme. Ale závisí to aj od ceny energie, od ekológie a ďalších činiteľov. A preto napríklad hyperloop, lietajúce autá, či elektromobily majú neistú budúcnosť. 

S najväčšou pravdepodobnosťou o 100 rokov už autá nebudú jazdiť na benzín, naftu, plyn alebo elektrinu, pretože tankovať sa bude vodík. Toto by mohlo v prvom rade priniesť koniec automobilov a s nimi spojený problém s batériami a ich nabíjaním. 

Autonómne autá riadené cez sieť počítačom budú realitou zrejme už v budúcom desaťročí, hoci len v obmedzenom množstve. Podobné obmedzenie čaká aj drony. Naopak železnica by sa mala využívať aj v budúcnosti, či už sa jedná o osobnú alebo nákladnú dopravu. "Na Slovensku sa pomerne málo využívajú koľajové vozidlá," povedal Ján Lešinský.

Do popredia sa určite dostane kombinácia lodnej, železničnej, leteckej a cestnej siete riadenej počítačmi. 

Súvisiace články