Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pytliakom sa môžete stať aj bez toho, aby ste o tom vedeli
Zdielať na

Pytliakom sa môžete stať aj bez toho, aby ste o tom vedeli

BRATISLAVA / Takzvané jelenie zhody môžu zbierať iba poľovníci, ktorí majú vypísanú povolenku. Parožie ale zbierajú aj tí, ktorým nepatrí. V prípade, že jelenie parohy nájdete, musíte to oznámiť poľovnému hospodárovi.

Pre poľovníkov je to vášeň, pre nelegálnych zberačov iba biznis. Nájsť takýto paroh v lese nie je vôbec jednoduché. Niekedy je to iba o náhode, ale zberači, ktorí sa tomu už roky venujú, presne vedia, kde treba hľadať. "Všímame si pohyb ľudí hlavne na zimoviskách jeleňov. Najväčšiu právomoc má v tomto poľovná stráž, ktorá v týchto mesiacoch častejšie navštevuje revír a všíma si pohyb cudzích osôb v revíri," uviedol poľovník Marián Babej. 

"Ťažko je ich dolapiť, pretože keď ich chcete identifikovať a zbadajú, že ste lesná alebo poľovná stráž, väčšinou pred vami ujdú," povedal Miroslav Jesenský z poľovnej stráže. Nelegálni zberači chodievajú do lesa poväčšine skoro ráno. Lokality, v ktorých hľadajú, poznajú veľmi dobre a tak prichytiť skúseného zberača pri čine je často iba náhoda.

"Každým rokom je týchto ľudí viac, dokonca si všímame, že sú často z iných okresov. Záleží na cene parožia. Cena každým rokom stúpa, takže záujem je väčší," uviedol Babej. Podľa zákona je zber parožia bez povolenia nelegálny. Na druhej strane zákon nerieši samotných výkupcov parožia. Tí nemusia dokazovať pôvod vykúpeného parožia, a tak sa na Slovensku obchoduje aj s tým, čo bolo zozbierané protizákonne. "Je dôležité, aby polícia začala od výkupcov, lebo ak nebudú výkupcovia, nebude taká motivácia zbierať zhody," povedal Babej. 

"Policajný zbor upozorňuje občanov, že ak počas prechádzky v lese nájdu zhody, aby to ponechali na mieste a túto skutočnosť oznámili poľovnému hospodárovi. V opačnom prípade sa dopúšťajú trestného činu pytliactva, kde za tento čin hrozí trest odňatia slobody v trvaní až dva roky," uviedol policajný riaditeľ vo Svidníku Jaroslav Suvák. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy