Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nebezpečné tetovania: Väčšina si tieto riziká ani neuvedomuje
Zdielať na

Nebezpečné tetovania: Väčšina si tieto riziká ani neuvedomuje

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Rizík spojených s tetovaním je viacero a každý, kto má o zásahy do povrchu tela záujem, by ich mal vedieť. Viete, čo sa napríklad deje s atramentom vo vašom tele?

Veľa priaznivcov skrášľovania tela to možno ani nenapadne, ale rozhodne je na mieste sa pýtať, čo sa presne deje v našej koži, keď sa nechávame tetovať. Témou článku nie je novodobí trend v štýle henny, ale permanentné tetovanie, pri ktorom dochádza k vpichovaniu atramentu do kože. A tu nastáva priestor na logickú otázku: Čo sa vlastne deje s látkou, ktorá za normálnych okolností nemá v našom tele čo robiť?

Atrament aj v pečeni

Atrament sa dostáva do zamše, čo je vlastne koža nachádzajúca sa priamo pod kožou a obsahuje krvné kanáliky a nervové zakončenia. Logicky ľudia predpokladali, že kam tatér atrament vpichne, tam táto látka aj zostane. Nedávne výskumy však naznačujú, že tomu tak nie je. Krátko po vpichu sa totiž prostredníctvom krvného obehu dostane malé množstvo atramentu do lymfatických uzlín a experimenty na myšiach ho dokonca preukázali aj v pečeni.

Ťažko povedať, akú neplechu môže zatúlaný atrament spôsobiť. Zatiaľ sa zdá, že môže viesť k zväčšeniu lymfatických uzlín a zmenám v zrážanlivosti krvi, ale dlhodobé štúdie na túto tému k dispozícii nie sú, a tak môžeme len špekulovať. 

Väčšina si neuvedomuje riziká

"Chemické vedľajšie účinky tetovania ma veľmi zaujímajú," povedala Ines Schriever, nemecká chemička z jedného berlínskeho inštitútu. "Myslím, že ľudia si uvedomujú, že môžu dostať kožnú infekciu zo samotného tetovania, ale väčšina si nie je vedomá rizík spojených s atramentom." Štandardný čierny atrament, ktorý najčastejšie obsahuje pigmenty na báze uhlíka sa totiž v koži rozpadá na nanočastice a tie sa často usádzajú práve v lymfatických uzlinách, píše portál iprima.cz

Výskum na nebezpečné baktérie

Aby toho nebolo málo, samotné atramenty podliehajú veľmi malej regulácii. Napríklad, dva dánske výskumy z roku 2011 a 2012 naznačili, že desať až dvadsať percent atramentu môže obsahovať nebezpečné baktérie či karcinogény. A to už nie je zanedbateľné.

Nechceme však vyvolávať zbytočnú paniku, väčšina atramentu samozrejme zostane práve na tom mieste, kde ho chcete. Zostane totiž uložená medzi imunitnými bunkami makrofág a fibroblast, teda bunkami väzivového tkaniva. Presvitá cez pokožku a ukazuje ľuďom symbol či nápis, ktorý je pre vás tak dôležitý. Je jasné, že aj napriek spomínaným hrozbám obľuba tetovania pravdepodobne neklesne a tento spôsob skrášľovania tela, ktorý je známy už tisíce rokov, bude pre veľa ľudí zásadnou súčasťou sebavyjadrenia aj naďalej. 

Tetovanie, ktoré dokáže prehrávať zvuk. 

Súvisiace články