Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vďaka Štefanovi Nosáľovi sa Lúčnica zaradila medzi najlepšie svetové súbory
Zdielať na

Vďaka Štefanovi Nosáľovi sa Lúčnica zaradila medzi najlepšie svetové súbory

BRATISLAVA / Umelecký súbor Lúčnica má už sedemdesiatku a počas celého roka sa chystá oslavovať sériou výpravných predstavení s veľkoplošnou projekciou unikátnych archívnych materiálov, s vyše stovkou účinkujúcich a špeciálnymi hosťami. Program vzdáva hold všetkým Lúčničiarom, no najmä človeku a umelcovi, ktorý stál takmer nepretržite na jej čele.

Takmer 70 rokov umeleckého vedenia Lúčnice Štefanom Nosáľom ju zaradilo medzi najlepšie svetové súbory vo svojom odbore a je odborníkmi i širokou verejnosťou považovaná za svetový unikát.

"To, čo robí Lúčnicu Lúčnicou, čo pán Nosáľ vcítil a vložil všetkým nám Lúčničiarom do sŕdc, je jedna veľká rodina a s jednou veľkou ideou prezentovať to, čo Slovensko má najlepšie na svete, a to je jeho folklór," povedal dramaturg Július Jackuliak. U Nosáľovcov bol folklór a tanec v rodine. Tancovala manželka a neskôr aj dcéra Barbora. A keby tej nebolo, ktovie či by dnes veľký elánovský hit existoval.

Barbora totiž raz prišla domov, že otec zasnúbila som sa, a tak vznikla pesnička Tanečnie z Lúčnice. Byť Tanečnicou z Lúčnice je snom mnohých, no za nádherným tanečným umením sa skrýva množstvo driny a odopierania.

"Venujeme tomu naozaj veľa času voľného, po večeroch máme tréningy aj cez víkendy máme predstavenia. Ale za to mi dala veľmi veľký základ, čo sa týka kamarátov, a rodinu, druhú rodinu folklórnu," opisuje sólistka Lúčnice Nikola Šimonová. 

Svoje o tom vie aj Ján Ďurovčík, ktorý mal k Lúčnici blízko už ako 12-ročný, kedy sa prišiel pozrieť na jej vystúpenie do Prešova. A tu po prvýkrát v živote na pánskych pisoároch stretol profesora Nosáľa.

"A teraz viete tú situáciu, chlapec z Michaloviec, vedľa neho Nosáľ, teraz čo urobíte, predstavíte sa? Ruky si nemôžete podať," spomína Ďurovčík. Neskôr bol jeho pedagógom, potom spolupracovníkom a ako sám hovorí aj druhým otcom. Známy bol svojou prísnosťou no jeho najbližší sa zhodujú, že nad tým všetkým prevažovala jeho veselá stránka.

Doposiaľ sa v Lúčnici vystriedalo približne 2 500 členov, ktorí vystupovali vo vyše 60 štátoch sveta.

"Už veľa ľudí nám povedalo, vy ste jedny z najlepších veľvyslancov tejto krajiny práve vďaka tomu, že prezentujete jej národnú kultúru," hovorí generálny riaditeľ Lúčnice Marián Turner. 

Súvisiace články